AS menangguhkan penghantaran senjata besar-besaran ke Israel – WSJ

(SeaPRwire) –   Laporan itu merupakan laporan kedua dalam dua hari yang menuduh bahawa Washington menolak senjata kepada negara Yahudi

Amerika Syarikat telah menangguhkan penghantaran beribu-ribu kit panduan bom ke Israel sejak Januari, menurut pegawai Amerika Syarikat yang tidak mahu dikenali kepada Wall Street Journal pada Isnin. Rumah Putih tidak menjelaskan sama ada ia sengaja menahan senjata itu, dilaporkan meninggalkan kerajaan Israel tercari-cari dengan penangguhan itu.

Kongres mula-mula mengetahui pada Januari bahawa Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat bercadang untuk menjual kepada Israel sehingga 6,500 Joint Direct Attack Munitions (JDAM), dalam perjanjian bernilai sehingga $260 juta, menurut sumber-sumber akhbar itu.

Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat perlu secara rasmi memaklumkan Kongres tentang niatnya untuk membekalkan senjata ke negara asing jika nilai pakej melebihi jumlah tertentu ($25 juta bagi negara-negara NATO atau Israel). Walau bagaimanapun, Kongres tidak pernah diberitahu tentang jualan JDAM selepas Januari, “menimbulkan penangguhan berkesan dalam perjanjian itu,” lapor Wall Street Journal.

Kementerian Luar Negeri menolak untuk memberi komen tentang kelewatan ketara itu. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby enggan mengesahkan atau menafikan sebarang penangguhan dalam penghantaran senjata semasa brifing pada Isnin, tetapi menekankan bahawa komitmen keselamatan Amerika Syarikat kepada Israel “adalah tidak dapat diganggu gugat.”

“Ini tidak biasa, terutamanya untuk Israel, terutamanya semasa perang,” kata seorang pegawai kongres kepada akhbar itu.

Laporan itu datang sehari selepas pegawai Israel memberitahu Axios bahawa Amerika Syarikat telah membatalkan secara tiba-tiba penghantaran senjata yang dirancang minggu lepas. Pegawai-pegawai itu mendakwa tiada sebab diberikan untuk pembatalan itu, meninggalkan mereka “bergegas-gegas untuk memahami mengapa penghantaran itu ditahan.”

Masih tidak jelas sama ada kedua-dua laporan itu merujuk kepada penghantaran yang sama. Sekiranya kit JDAM telah diluluskan untuk dieksport ke Israel, Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat perlu mengeluarkan pemberitahuan rasmi 15 hari sebelum jualan itu.

Walaupun Presiden Amerika Syarikat Joe Biden tidak pernah mengancam untuk menahan senjata dari Israel, kritikannya terhadap negara Yahudi itu semakin tajam ketika perang Israel dengan Hamas berlarutan. Biden menyatakan bahawa serangan Israel ke atas bandar Rafah yang padat dengan orang awam akan menjadi “garis merah,” dan mencela Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu atas pengeboman Gaza yang “tidak terpilih.”

Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat juga telah mengenakan sanksi ke atas penduduk tanah jajahan Israel di Tebing Barat, sementara Amerika Syarikat menahan undi dalam satu resolusi Majlis Keselamatan PBB pada bulan Mac yang membenarkan tindakan menuntut gencatan senjata segera antara Israel dan Hamas diluluskan.

Walaupun menyuarakan kritikan ini, pentadbiran Biden terus mengalirkan senjata dan peluru ke Israel, dilaporkan meluluskan lebih 100 penghantaran senjata sejak Oktober.

Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober tahun lepas, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Netanyahu segera mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan itu, dan pasukan Israel sehingga kini telah membunuh hampir 35,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.