Seoul Fintech Lab dan Kedutaan Lithuania di Korea Selatan Menjadi Tuan Rumah ‘Seminar Penjelajahan Perusahaan Fintech Korea ke Pasaran Eropah’ dengan Kesimpulan Berjaya

(SeaPRwire) –   SEOUL, KOREA, Nov. 21, 2023 — Seoul Fintech Lab dan Kedutaan Lithuania di Korea Selatan secara bersama-sama berjaya menganjurkan “Seminar Perluasan Usaha Teknologi Kewangan Startup ke Eropah,” yang berakhir pada hari kesembilan, di pusat pendidikan tingkat lapan Seoul Fintech Lab di Yeouido.

Seminar ini, bertujuan untuk membantu syarikat teknologi kewangan Korea memasuki pasaran Kesatuan Eropah (EU), menampilkan delegasi dari Lithuania yang memperkenalkan persekitaran industri teknologi kewangan negara dan manfaat sokongan peringkat kebangsaan, yang menjadikannya hab penting untuk memasuki pasaran Eropah.

Delegasi Lithuania terdiri daripada Lucas Jakubonis (ketua pegawai pembangunan perniagaan Bank Lithuania), Liutauras Žilinskas (pegawai promosi pelaburan kanan di Invest Lithuania), Andrius Sankauskas (pegawai ekonomi di kedutaan Lithuania di Korea Selatan), dan H. Michael Chung (pegawai kanan di kedutaan Lithuania di Korea Selatan). Selain itu, lebih daripada 20 pasukan terkemuka dari industri teknologi kewangan Korea turut serta, termasuk syarikat permulaan teknologi kewangan Korea, syarikat pegangan kewangan, dan syarikat berafiliasi dengan Seoul Fintech Lab.

Seminar bermula dengan pengenalan Seoul Fintech Lab. Terletak di pusat kewangan Yeouido, Seoul, Seoul Fintech Lab ialah kemudahan sokongan keusahawanan yang ditubuhkan oleh bandar Seoul untuk menyediakan transformasi digital kewangan. Sejak pembukaannya pada 2018, ia telah menyokong dan membangunkan lebih daripada 250 syarikat. Hanya dalam satu tahun pada 2022, syarikat penduduk menarik pelaburan sebanyak KRW 72.8 bilion, mencapai hasil KRW 159.2 bilion, dan mencipta 825 pekerjaan baru. Setakat suku kedua 2023, ia masih menunjukkan trajektori pertumbuhan yang kuat.

Mengikuti pengenalan Seoul Fintech Lab, Lucas Jakubonis, ketua pegawai pembangunan perniagaan Bank Lithuania, memberikan satu taklimat bertajuk “ABOUT BANKING IN LITHUANIA,” yang memberikan pandangan ke dalam sistem perbankan Lithuania. Terutamanya, Jakubonis menggambarkan syarikat teknologi kewangan sebagai pelanggan dan menunjukkan komitmen Lithuania untuk menarik lebih banyak lagi.

Selepas itu, Riutauras Zilinskas, pegawai promosi pelaburan kanan di Invest Lithuania, mempersembahkan topik “Marilah bercakap tentang Lithuania – sarapan teknologi kewangan Korea,” dengan menekankan persekitaran teknologi kewangan Lithuania dan manfaat yang diberikan kepada syarikat teknologi kewangan. Dalam sesi ini, kesesuaian Lithuania sebagai negara ideal bagi syarikat teknologi kewangan yang mempertimbangkan perluasan Eropah dijelaskan dengan menggunakan raksasa teknologi kewangan global seperti Revolut, Mambu, Nium, dan Biance sebagai contoh.

Mengikuti sesi pembentangan yang dipenuhi kebanggaan delegasi Lithuania, satu sesi soal jawab berlangsung selama lebih 40 minit. Walaupun tempoh soal jawab agak panjang, soalan-soalan tajam dan jawapan dari kedua-dua pasukan peserta dan delegasi Lithuania berjalan tanpa gangguan, membolehkan pengesahan tentang keazaman syarikat teknologi kewangan Korea untuk memasuki Eropah dan komitmen sebenar delegasi Lithuania untuk menarik mereka. Selepas sesi pembentangan berakhir, program rasmi seminar berakhir, tetapi sesi jaringan antara syarikat peserta dan delegasi Lithuania secara semula jadi berterusan, menandakan penutupan seminar yang berjaya.

Sementara itu, selain seminar ini, Seoul Fintech Lab juga menyertai “Singapore Fintech Festival 2023,” di mana mereka menganjurkan hari demo untuk pelabur asing dan mengendalikan kiosk bersama. Mereka juga telah menganjurkan acara seperti lawatan delegasi teknologi kewangan AS, menunjukkan komitmen mereka yang tidak pernah berkurang untuk menyokong perluasan antarabangsa syarikat teknologi kewangan Korea.

Social Links

Instagram:

Facebook:

YouTube:

Media Contact

Brand: SEOUL FINTECH LAB

Contact: Media Team

Email: info@seoulfintechlab.kr

Website:

SOURCE: SEOUL FINTECH LAB

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )