Muzium UK isytihar maharaja Rom transgender – The Telegraph

(SeaPRwire) –   Elagabalus dilaporkan akan dirujuk sebagai ‘dia’, kerana penulis klasik mendakwa dia meminta kekasihnya untuk memanggilnya seorang wanita

Muzium North Hertfordshire di Hitchin, England, telah mengumumkan bahawa maharaja Rom Elagabalus, yang memerintah Rom dari AD 218 sehingga pembunuhannya pada usia 18 tahun pada tahun 222, adalah transgender, dilaporkan The Telegraph Isnin.

Elagabalus dilaporkan diberi kata ganti nama perempuan berdasarkan teks oleh Cassius Dio, seorang penulis kronik Rom yang mendakwa maharaja itu meminta kekasihnya untuk memanggilnya “lady” dan biasa berpakaian wanita dan memakai kosmetik.

Menurut sejarawan itu, maharaja itu “disebut isteri, gundik dan ratu,” dan sekali memberitahu kekasihnya “jangan panggil saya Tuan, kerana saya seorang Lady.” Penulis kronik itu juga menulis bahawa Elagabalus didakwa meminta doktor untuk melakukan jenis pembedahan jantina padanya, dengan menawarkan mereka wang yang banyak untuk itu.

Muzium itu mempunyai syiling yang dicetak semasa pemerintahan Elagabalus yang telah digunakan dalam pameran bertema LGBTQ, dan telah berunding dengan amal karitatif LGBTQ Stonewall dan sayap kesatuan sekerja LGBTQ Unison untuk memastikan “paparan, publisiti dan ucapan adalah setangkas dan inklusif seperti yang mungkin,” menurut The Telegraph.

Memberi komen mengenai subjek itu, Keith Hoskins, seorang ahli majlis Liberal Demokrat dan anggota eksekutif untuk seni di Majlis North Herts, memberitahu akhbar itu bahawa “Elagabalus jelas memberi keutamaan kepada kata ganti dia, dan sebagai itu ini adalah sesuatu yang kami cerminkan apabila membincangkannya pada masa kini.

Pada masa yang sama, sesetengah sejarawan telah menyatakan keraguan tentang kesahihan dakwaan Cassius Dio, kerana beliau berkhidmat kepada maharaja Severus Alexander, yang menggantikan Elagabalus.

Sebagai contoh, outlet itu mengutip pandangan Andrew Wallace-Hadrill, profesor klasik di Cambridge, yang berkata bahawa orang Rom “menggunakan tuduhan tingkah laku ‘sebagai wanita’ sebagai salah satu hinaan terburuk terhadap lelaki.” Beliau juga mencatatkan bahawa kerana Elagabalus berasal dari Syria dan bukan Rom, “ada prasangka perkauman di sana juga.

Sedikit bukti pemerintahan Elagabalus telah diselamatkan selain daripada karya Cassius, walaupun penulis kronik itu mengakui bahawa beliau menghabiskan kebanyakan tempoh berkenaan di luar Rom dan terpaksa bergantung kepada maklumat pihak ketiga.

Seorang kontemporari yang lain, Herodianus, juga menulis kronik pemerintahan maharaja itu yang singkat, tetapi dikatakan kurang memihak. Tulisannya telah disahkan oleh numismatis dan ahli arkeologi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)