Medigene Menyajikan Kebolehfungsian TCR-T Sel yang Lebih Unggul Dengan Sertakan Protein Switch Costimulatory

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, 2 Mei 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), syarikat platform imunoterapi fokus pada penemuan dan pembangunan sel T imunoterapi untuk tumor solid, menyajikan fungsi sel TCR-T (sel T yang diubahsuai dengan penerima sel T) yang lebih unggul dengan penggabungan TCR optimal 3S (sensitif, khusus dan selamat) dengan protein beralih stimulatori PD1-41BB (CSP) di Persidangan Antarabangsa Neoantigen ke-7 yang diadakan di Amsterdam, Belanda dari 29 April hingga 1 Mei 2024.

Paparan dengan tajuk “Sel TCR-T KRAS Mutasi-Khusus Dikuatkuasakan untuk Kebolehfungsian dan Ketahanan yang Ditingkatkan dengan Penyertaan Protein Beralih Stimulatori” boleh didapati di laman web Medigene:

Mengatasi mikropersekitaran tumor pepejal yang menindas (TME) merupakan halangan utama untuk terapi TCR-T yang berkekalan pada pesakit. Aksis PD-1/PD-L1 menindas aktivasi sel T, perkembangbiakan, kelangsungan hidup, pelepasan sitokina dan sitotoksisiti dalam TME dengan sel tumor yang mengekspres PD-L1. Protein beralih CSP PD1-41BB milik Syarikat secara efektif membalas mekanisme pertahanan diri tumor ini terhadap serangan sel T dengan menggantikan domain sinyal penindasan PD-1 yang diekspres oleh sel TCR-T dengan domain sinyal pengaktifan 4-1BB, dengan itu meningkatkan fungsi sel TCR-T.

“Protein beralih CSP PD1-41BB kami, komponen eksklusif Platform E2E kami, menyediakan teknologi inovatif yang boleh dipadankan dengan pelbagai TCR 3S berafiniti optimal yang menargetkan antigen kanker-tesis atau neoantigen yang dihasilkan menggunakan proses penemuan TCR kami berkaliber tinggi,” kata Dr. Selwyn Ho, Ketua Pegawai Eksekutif di Medigene. “Penilaian in vitro yang mendalam menekankan kelebihan besar mempersenjatai dan meningkatkan TCR 3S dengan CSP PD1-41BB kami, memaparkan potensi untuk mengatasi TME imunosupresif tumor pepejal. Kombinasi terobosan ini menjanjikan keberkesanan yang ditingkatkan dan berkekalan bagi terapi TCR-T dalam tumor pepejal yang sukar dirawat. CSP PD1-41BB boleh digunakan tidak sahaja untuk meningkatkan fungsi terapi TCR-T tetapi juga berpotensi untuk meningkatkan fungsi dalam jenis sel lain serta untuk aplikasi dalam terapi sel T penerima antigen kimerik.”
“Perlu dicatat, kaedah penemuan TCR inovatif kami membolehkan kami mengenal pasti TCR yang mempunyai ciri-ciri tambahan yang menonjol, menunjukkan fungsi walaupun tanpa kehadiran ko-penerima CD8, komponen penting biasa pertahanan imun.”

Data yang dipaparkan memaparkan kekhususan dan kepekaan luar biasa sel TCR-T yang mengekspres TCR 3S bersama-sama dengan CSP PD1-41BB dengan tiga TCR 3S berbeza yang mengenali neoantigen mKRAS (oncogen Kirsten rat sarcoma viral homolog G12V). Ini dilihat melalui pelepasan interferon gamma (IFNγ) yang tinggi, yang hanya diperhatikan berikutan stimulasi sel TCR-T dengan sel tumor mKRAS G12V positif tetapi tidak dengan stimulasi dengan sebarang jenis sel tumor atau sihat yang mengekspres protein KRAS liar jenis asli. Ketiga-tiga TCR 3S memaparkan kepekaan tinggi yang luar biasa terhadap neoantigen mKRAS G12V, seperti yang dibuktikan oleh respon mereka terhadap aktivasi oleh tahap mKRAS-G12V peptide yang sangat rendah. Koekspresi CSP PD1-41BB meningkatkan fungsi sel TCR-T secara kuat dan membenarkan sitotoksisiti berterusan diarahkan terhadap sferoid tumor 3D melalui beberapa pusingan pendedahan tumor, menekankan aktiviti anti-kanser yang kuat sel TCR-T.

Akhirnya, ketiga-tiga TCR 3S memaparkan profil keselamatan yang cemerlang. Sel TCR-T yang mengekspres setiap satu TCR 3S, bersama-sama dengan CSP PD1-41BB, tidak diaktivasi untuk melepas IFNγ atau untuk menjalankan pembunuhan selepas pendedahan kepada sel sihat dari tisu dan organ utama, mengesahkan sitotoksisiti selektif mereka terhadap sel kanser tanpa toksisiti untuk tisu sihat.

— akhir rilis akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) adalah syarikat platform imuno-onkologi yang ditumpukan untuk membangunkan terapi sel T yang berbeza untuk rawatan tumor pepejal. Platform Akhir-ke-Akhirnya dibina berdasarkan beberapa teknologi eksklusif dan eksklusif yang membolehkan Syarikat menjana penerima sel T tumor-khusus yang optimal terhadap antigen kanker-tesis dan neoantigen, mempersenjatai dan meningkatkan fungsi sel T yang diubahsuai dengan penerima sel T (TCR-T) ini untuk mencipta terapi TCR-T berkelas terbaik, berbeza dan mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan daya tahan. Platform Akhir-ke-Akhir menyediakan calon produk untuk portfolio terapinya sendiri dan perkongsian rakan kongsi.

Mengenai Sel TCR-T Medigene

Sel T berada di pusat pendekatan terapeutik Medigene. Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan sendiri pesakit, dan memanfaatkan sel T dalam pertempuran terhadap kanser. Terapi Medigene mempersenjatai sel T sendiri pesakit dengan penerima sel T khusus tumor (TCR) dengan mencipta sel T yang diubahsuai dengan TCR dengan potensi yang ditingkatkan untuk mengesan dan memusnahkan sel kanser dengan cekap.

Mengenai Protein Beralih Stimulatori PD1-41BB Medigene

Penindasan titik pemeriksaan melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel-sel tumor pepejal sensitif terhadap pembunuhan oleh sel T yang diaktifkan tetapi boleh meloloskan aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul penindasan dikenali sebagai ‘protein titik pemeriksaan’, seperti Ligand 1 yang Berprogram Kematian (PD-L1), pada permukaannya. Apabila berlaku, sel T yang diaktifkan yang mengekspres PD-1, penerima semula asli untuk PD-L1, dinonaktifkan.

Laluan kostimulasi sinyal 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun efektif sel T terhadap antigen biasanya memerlukan stimulasi antigenik primer melalui penerima sel T (TCR) dan isyarat kostimulasi. Domain sinyal intraselular protein 4-1BB menawarkan laluan kostimulasi yang dikarakterisasikan dengan baik dan tindak balas sel T yang ditingkatkan.

Protein beralih Medigene menukar mekanisme pertahanan diri tumor ini terhadap tumor dengan menggantikan domain sinyal penindasan PD-1 dengan domain sinyal pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya menonaktifkan sel T, penerima beralih menyampaikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T yang diubahsuai dengan penerima beralih berkembangbiak dengan kuat dalam kehadiran sel tumor PD-L1 positif dan membunuh lebih banyak sel tumor selepas pendedahan berulang. Selain itu, isyarat penerima beralih membolehkan sel TCR-T berfungsi lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan ciri khas mikropersekitaran tumor yang sangat permusuhan.

Mengenai KRAS

KRAS (oncogen viral sarcoma Kirsten tikus homolog) tergolong dalam kumpulan protein kecil yang dipanggil protein RAS-seperti GTPase yang bergantung pada Guanosine-5′-trifosfat (GTP). Dalam keadaan fisiologi KRAS mengawal sel dengan ketat proliferasi sel dan kelangsungan hidup.
Dalam kanser, KRAS kerap dijumpai berubah, dalam pelbagai jenis kanser pepejal yang sering membawa maut seperti karsinoma ductal pankreas, kanser paru-paru sel tidak kecil dan kanser kolorektal. Mutasi dalam gen KRAS menghasilkan neoantigen yang menggerakkan proliferasi tidak terkawal sel kanser. Mutasi-mutasi ini dalam gen KRAS unik kepada sel kanser dan tiada dalam tisu normal sihat, menjadikan KRAS sasaran menarik untuk terapi TCR-T. Terapi sel T yang diubahsuai dengan penerima sel T menawarkan pendekatan yang memberangsangkan untuk menarget mutasi ini dan menangani cabaran yang dibawa oleh tumor pepejal. Berbeza dengan sel T CAR yang memerlukan antigen permukaan untuk pengenalan dan mungkin menghadapi batasan dalam aksesibiliti sasaran, sel TCR-T mengenali julat sasaran yang lebih luas termasuk protein dalaman seperti neoantigen. Kemahiran unik ini menjadikan terapi TCR-T khusus sesuai untuk menarget mutasi KRAS dan neoantigen cabaran lain.

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan pandangan ke hadapan yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh rilis ini. Keputusan sebenar yang dicapai Medigene mungkin berbeza

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.