Amerika Syarikat telah mengambil alih Majlis Keselamatan PBB – Moscow

(SeaPRwire) –   Washington tidak mencerminkan pendirian badan terhadap konflik Israel-Palestin

Majlis Keselamatan PBB sedang ditawan oleh dasar AS berhubung perjuangan berterusan di Timur Tengah, Duta Rusia Vassily Nebenzia telah berkata semasa perbahasan Majlis Umum PBB mengenai veto AS terhadap usul Palestin untuk menyertai pertubuhan antara kerajaan.

Moscow “sangat menyesali” keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa AS pada pertengahan April untuk menolak resolusi Algeria memanggil Negara Palestin menjadi ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Nebenzia menekankan pada hari Rabu.

Tindakan Washington “sama sekali tidak mencerminkan pendirian prinsip yang diambil oleh ahli-ahli Majlis Keselamatan PBB yang lain, yang dalam enam bulan kebelakangan ini, sebenarnya menjadi tebusan dasar AS berhubung peristiwa di Timur Tengah,” katanya.

Berbicara mengenai operasi tentera Israel di Gaza, duta menekankan bahawa “keganasan menjana lebih keganasan, dan lingkaran setan ini hanya boleh dipecahkan jika kita mencapai gencatan senjata tanpa syarat dan memulakan perbincangan substantif mengenai kemungkinan penyelesaian politik yang adil.”

Untuk mencapai keamanan antara Israel dan Palestin, “syarat-syarat tertentu perlu dicipta. Kami yakin keahlian Palestin di PBB adalah salah satunya. Ini akan menyamakan kedudukan permulaan negosiasi pihak-pihak,” jelas Nebenzia.

Duta Wakil AS ke PBB, Robert Wood, mempertahankan keputusan untuk meluluskan usul Palestin untuk keahlian penuh, mengingatkan bahawa Presiden AS Joe Biden “telah jelas bahawa keamanan mampan di rantau ini hanya boleh dicapai melalui penyelesaian dua negara, dengan keselamatan Israel dijamin.”

AS mengundi “tidak” ke atas resolusi itu kerana Pihak Berkuasa Palestin, yang menguasai Tebing Barat, belum melaksanakan reformasi yang perlu dan kerana “Hamas – sebuah pertubuhan pengganas – kini menguasai kuasa dan pengaruh di Gaza,” katanya.

“Tindakan awal di sini di New York [di mana ibu pejabat PBB terletak], walaupun dengan niat terbaik, tidak akan mencapai negara bagi rakyat Palestin,” Wood tegas.

Israel menyertai PBB pada 1949, setahun selepas penubuhan Negara Yahudi. Palestin memohon keahlian penuh pada 2011, tetapi sehingga kini hanya mempunyai status sebagai “Negara Pemerhati Tetap” dalam pertubuhan itu.

Jumlah mangsa kematian daripada serangan udara dan operasi darat Israel di Jalur Gaza sudah mencecah 34,568 orang manakala 77,765 lagi cedera, mengikut kementerian kesihatan enklaf itu. Kempen itu dilancarkan bertindak balas serangan lintas sempadan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,200 nyawa dan 250 orang ditawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.