Lilium Announces Firm Order of 20 Lilium Jets from U.S. Operator UrbanLink

  • UrbanLink’s pembelian tetap 20 Lilium Jets, dengan pilihan untuk 20 lagi, termasuk pembayaran pra-pengiriman yang dirancang.
  • Perjanjian ini menandai tonggak penting dalam penerbangan kerana UrbanLink menjadi syarikat penerbangan pertama di AS yang sepenuhnya komited untuk mengintegrasikan kenderaan udara vertikal listrik ke dalam armadanya.
  • UrbanLink akan memulakan operasi dengan rangkaian serantau menghubungkan bandar-bandar di Selatan Florida.

(SeaPRwire) –   MIAMI, 6 Mei 2024 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun pertama pesawat lepas landas dan mendarat vertikal elektrik (“eVTOL”) dan pelopor global dalam Mobiliti Udara Serantau (RAM), hari ini mengumumkan perkongsian mereka dengan pengendali mobiliti udara maju (AAM) UrbanLink untuk mengendalikan Lilium Jets di Selatan Florida. Sebagai sebahagian daripada perjanjian, UrbanLink akan membeli 20 Lilium Jets, dengan pembayaran pra-pengiriman yang dirancang, dan menjadi syarikat penerbangan pertama di AS yang sepenuhnya komited untuk mengintegrasikan kenderaan udara vertikal listrik ke dalam armadanya.

Baru dilancarkan, UrbanLink diketuai oleh Ed Wegel, eksekutif syarikat penerbangan berpengalaman dengan 40 tahun pengalaman dalam pembiayaan, operasi, dan pengedaran. Wegel telah mengumpul lebih daripada $1 bilion untuk pengembaraan penerbangan dan memimpin pensijilan FAA untuk dua syarikat udara AS Bahagian 135 dan beberapa syarikat udara AS Bahagian 121, termasuk mencapai pensijilan 2014 fleet 737-800 Eastern Air Lines dalam tempoh rekod lapan bulan. Baru-baru ini, Wegel berkhidmat sebagai CEO & Pengasas GlobalX, syarikat penerbangan charter terpantas di Amerika. Wegel juga pernah menjadi ahli lembaga untuk syarikat penerbangan swasta dan awam termasuk Atlantic Coast Airlines, BWIA International Airlines, dan Eastern Airlines. Beliau juga merupakan pembangun utama pelan perniagaan asal JetBlue.

Wegel berkata, “Walaupun banyak syarikat penerbangan telah membincangkan potensi mengendalikan kenderaan udara eVTOL, tiada yang membuat komitmen muktamad. UrbanLink akan menjadi syarikat penerbangan pertama di AS untuk mengintegrasikan kenderaan udara eVTOL ke dalam armadanya. Kami komited untuk merevolusikan cara orang bergerak ke dan dari serta di dalam teras bandar. Selepas penilaian terperinci terhadap pelbagai pembuat, kami mendapati Lilium Jet adalah pilihan terbaik untuk keperluan kami, berkat reka bentuk kabinnya yang unggul, julat, kapasiti, dan kecekapan kos.”

Perkongsian Lilium dengan UrbanLink menandakan tonggak penting dalam mempercepatkan penggunaan AAM di Selatan Florida. Penyertaan UrbanLink ke kawasan itu termasuk rancangan untuk menggunakan rangkaian vertiport Florida yang telah Lilium dan rakan kongsi kerjakan dengan gigih selama lima tahun terakhir.

UrbanLink melihat eVTOL sebagai pemacu utama sambungan serantau mampan merentasi Selatan Florida. Lilium Jet, dengan julat pelancarannya yang dirancang, berada dalam kedudukan untuk memenuhi visi ini dengan menghubungkan bandar-bandar utama seperti Miami, West Palm Beach, Boca Raton, dan Fort Lauderdale, meluas dengan licin merentasi semenanjung ke Marco Island. Pelancaran perkhidmatan ditetapkan untuk 2026.

Sebastien Borel, Ketua Pegawai Komersial Lilium, berkata: “Kami bangga UrbanLink telah memilih Lilium Jet untuk rangkaian dan operasinya. Ini merupakan tonggak besar, bukan sahaja untuk Lilium, tetapi untuk komersialisasi eVTOL di AS. Kami percaya bahawa pembelian kenderaan udara eVTOL ini adalah yang pertama oleh pengendali komersial yang tidak melabur dalam pembuat yang dibeli daripadanya. Ini merupakan tanda bahawa pasaran untuk kenderaan udara eVTOL telah matang dan terdapat permintaan yang semakin meningkat untuk kenderaan yang boleh menyediakan sambungan antara, dan bukan hanya di dalam, bandar-bandar. Saya tahu Ed mempunyai visi dan kepakaran operasi untuk membuat mobiliti udara serantau menjadi kejayaan.”

Pesanan ini mengikuti permulaan pemasangan Lilium Jet pertama pada akhir tahun lepas dengan ujian terbang berpiloted pertama Lilium Jet disasarkan berlaku pada akhir 2024.

Maklumat hubungan media:

Sam Polstein
+1.646.477.8893

Maklumat hubungan pelabur:

Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Mengenai Lilium:
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau mampan dan mudah capai untuk orang dan barang menggunakan teknologi jet lepas landas dan mendarat vertikal elektrik. Dengan Lilium Jet, jet lepas landas dan mendarat vertikal elektrik direka bentuk untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi dengan emisi operasi sifar, Lilium mempercepatkan pengurangan karbon dalam perjalanan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan pesanan dan tanda minat yang dilaporkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan lebih 950 orang Lilium termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium diasaskan pada tahun 2015 dengan ibu pejabat dan kemudahan pembuatan di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Mengenai UrbanLink:
UrbanLink ialah syarikat mobiliti udara maju (AAM) berpangkalan di Selatan Florida yang komited untuk merevolusikan pengangkutan bandar melalui penyelesaian mobiliti udara inovatif. Diketuai oleh veteran industri penerbangan Ed Wegel, UrbanLink berkomitmen untuk mencipta sistem pengangkutan yang lebih bijak, cekap yang meningkatkan sambungan dan kelestarian di Selatan Florida dan seterusnya. UrbanLink kini berada dalam kedudukan untuk menjadi penyedia pertama penyelesaian mobiliti udara mampan tanpa emisi sepenuhnya dan berada dalam kedudukan untuk membuat sejarah sebagai syarikat penerbangan pertama di AS untuk mengintegrasikan kenderaan lepas landas dan mendarat vertikal elektrik (eVTOL) ke dalam armadanya. Untuk maklumat lanjut, lawati urbanlinkair.com.

Pernyataan Pandangan Ke Depan Lilium:
Kenyataan media ini mengandungi beberapa pernyataan pandangan ke depan dalam makna undang-undang sekuriti AS, termasuk tetapi tidak terhad kepada: (i) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan oleh Lilium N.V. dan anak-anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”); (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi; (iii) jangkaan masa untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa-fasa, termasuk jadual penerbangan pertama bermanned dan masuknya Lilium Jet ke perkhidmatan; dan (iv) perjanjian Kumpulan Lilium dengan UrbanLink untuk menjual Lilium Jets seperti yang dinyatakan di sini. Pernyataan pandangan ke depan ini secara umumnya dikenal pasti oleh kata-kata “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “dalam trek”, “merancang”, “projek”, “sepatutnya”, “strategi”, “ditetapkan”, “akan”, dan ungkapan serupa. Pernyataan pandangan ke depan merupakan ramalan, projeksi, dan penyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terbaik berdasarkan keadaan dan anggapan masa kini dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material. Faktor-faktor yang mungkin menyebabkan peristiwa sebenar berbeza secara material daripada pernyataan pandangan ke depan dalam kenyataan akhbar ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan yang diajukan Lilium kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami atas Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2023, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang serupa bertajuk dalam penyataan SEC Lilium yang lain, semuanya boleh didapati di www.sec.gov. Pernyataan pandangan ke depan hanya membincangkan tarikh pengeluaran. Anda dinasihatkan untuk tidak menaruh kepercayaan berlebihan pada pernyataan pandangan ke depan, dan Lilium menganggap tiada obligasi untuk, dan tidak berniat untuk, mengemas kini atau menyemak semula pernyataan pandangan ke depan ini, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.