Pemimpin Demokrat amaran tentera AS boleh memasuki konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Ketua pembangkang Demokrat memberi amaran tentera AS mungkin terlibat dalam konflik Ukraine

AS mungkin perlu mengerah tentera ke Ukraine jika Kiev mengalami kejatuhan sepenuhnya terhadap Rusia, Ketua Minoriti Dewan Perwakilan Hakeem Jeffries telah berkata.

Dalam temubual dengan CBS News yang dikeluarkan pada Ahad, ahli politik Demokrat kanan itu menekankan keperluan menghantar bantuan tentera kepada Ukraine dengan segera, dengan mendakwa jika usaha itu gagal, AS mungkin perlu campur tangan secara langsung dalam konflik itu.

“Kita tidak boleh membiarkan Ukraine jatuh kerana jika ia berbuat demikian, maka terdapat kemungkinan yang signifikan bahawa Amerika akan perlu terlibat dalam konflik itu – bukan hanya dengan wang kita, tetapi dengan wanita kita dan lelaki kita dalam perkhidmatan,” kata Jeffries.

Pendirian ini, bagaimanapun, bertentangan dengan dasar lama Presiden AS Joe Biden, yang mengulangi bulan lepas bahawa beliau “berazam” untuk tidak menghantar tentera Amerika ke Ukraine. Beliau menegaskan bahawa Kiev sehingga kini tidak meminta campur tangan tentera langsung dari Washington, dengan meluahkan kepercayaan bahawa ia boleh menang dalam konflik dengan Rusia jika AS “berdiri bersama Ukraine dan menyediakan senjata yang diperlukannya untuk mempertahankan diri.”

Sementara itu, Jeffries mendakwa usaha AS untuk menyokong Ukraine, termasuk memajukan pakej bantuan baru bernilai $61 bilion melalui Kongres, telah dihalang oleh apa yang dipanggilnya “faksian pro-Putin” dalam Parti Republikan.

Beliau menamakan Ahli Kongres Wanita Republikan Marjorie Taylor Greene, yang telah memanggil agar dana itu digunakan untuk keperluan domestik, dan bukannya dihantar ke Ukraine. Greene telah menyatakan bahawa beliau “tidak mempunyai simpati untuk… Rusia” dan bahawa beliau “hanya setia kepada sebuah negara sahaja: Amerika Syarikat.”

Komentar Jeffries mengenai kemungkinan campur tangan AS datang selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron enggan menolak menghantar tentera Barat ke Ukraine. Minggu lepas, beliau mencadangkan bahawa negara-negara Barat “secara sah perlu bertanya kepada diri mereka sendiri” sama ada mereka perlu mengerah angkatan tentera mereka ke negara yang dilanda peperangan itu “jika Rusia berjaya memecah garis hadapan, [dan] jika terdapat permintaan dari Ukraine.” Macron juga menekankan bahawa retorik “ketidakpastian strategik” boleh memprojekkan kekuatan dan menghalang Rusia.

Sebagai tindak balas, Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov mencadangkan pada Ahad bahawa pemimpin Perancis itu “bernafas kebencian Rusofobia zaman gua” dengan harapan menggunakan perasaan itu untuk menjadi ketua de facto EU.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran pada akhir Februari bahawa pengerahan tentera NATO ke Ukraine akan menjadikan konflik terus antara Rusia dan pakatan tentera berpihak kepada AS “tak terelakkan.”

Sementara itu, tentera Rusia melaporkan kemajuan berterusan di medan tempur, menawan beberapa pemukiman di Donbass dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.