FANHUA Umumkan Perjanjian Tambahan kepada Perjanjian Kerangka Strategik dengan Kumpulan Putih dan Perubahan Lembaga Pengarah

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, Feb. 20, 2024 — FANHUA Inc. (“FANHUA” atau “Syarikat”) (Nasdaq: FANH), pembekal perkhidmatan kewangan bebas terkemuka di China, hari ini mengumumkan penandatanganan perjanjian tambahan pertama dengan Singapore White Group Pte. Ltd. (“Kumpulan Putih”) kepada perjanjian rangka kerja strategik yang didedahkan sebelumnya pada 2 Februari 2024. Menurut perjanjian itu, kedua-dua pihak bersetuju kepada perkara-perkara berikut:

1. Kumpulan Putih akan memasukkan aset ke dalam FANHUA yang bertujuan membantu FANHUA dalam memacu pembangunan kecerdasan buatan (“AI”) dan pengembangan antarabangsa dengan menubuhkan pejabat baru di Singapura, Vietnam, Eropah, Amerika Syarikat dan Hong Kong.

2. Kumpulan Putih dan rakan kongsi akan melabur sehingga AS$500 juta di FANHUA.

3. Objektif utama pihak-pihak tersebut adalah untuk mengkaji pelaburan dalam aset-aset berikut:

Pembekal penyelesaian kesihatan berasaskan Asia yang mempunyai salah satu bilangan konsultasi pesakit tertinggi sehari di rantau Asia Pasifik pada tahun 2023, menghubungkan kira-kira 2000 doktor terkemuka, 600 klinik, dan lebih satu juta pengguna di seluruh rantau Asia Pasifik, dengan lebih 100,000 konsultasi tele per bulan;

dan Pembuat perkakasan manusia AI dengan kemudahan pembangunan berbilang di seluruh dunia, termasuk China, Jepun, Amerika Syarikat dan Eropah. Ia mempunyai robot manusia AI kelas perubatan terkemuka di dunia yang boleh digunakan dalam pelbagai bidang seperti penyelidikan perubatan, penjagaan di rumah, dan penjagaan warga emas.

Selanjutnya, dengan kelulusan lembaga pengarah FANHUA (“Lembaga”), Encik Peh Chin Hua telah dilantik untuk menjawat jawatan Pengerusi FANHUA dengan serta-merta. Sementara itu, Encik Yinan Hu dan Encik Ben Lin meletak jawatan sebagai pengerusi bersama. Encik Hu akan mengambil jawatan Naib Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif FANHUA manakala Encik Lin akan terus berkhidmat sebagai pengarah dan ketua strategi FANHUA.

Encik Peh Chin Hua, dilahirkan pada tahun 1947, ialah seorang usahawan dan bekas Ahli Parlimen Singapura selama 13 tahun. Dengan 29 tahun sumbangan aktif kepada perkhidmatan sosial dan politik Singapura, beliau menerima Pingat Perkhidmatan Awam Hari Kebangsaan. Selepas bersara daripada politik pada tahun 2001, Encik Peh memperoleh Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan Eksekutif dari NUS. Beliau pernah menjadi Pengarah Urusan Shinglee Book Holdings, pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Dragonland, sebuah syarikat tersenarai di Singapura, dan Naib Pengerusi TFC Bank Holdings di Amerika Syarikat dan Pengerusi NTUC Seacare Holding Ltd.

Sebagai pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Putih Singapura, Encik Peh telah memimpin pelbagai projek berskala besar di bandar-bandar utama China, dengan fokus kepada hartanah. Usahanya bertujuan untuk mencipta perumahan mampu milik, membangunkan bandar-bandar ekologi, dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi di China. Selain itu, Kumpulan tersebut telah melabur dalam projek teknologi kecerdasan buatan dengan syarikat-syarikat antarabangsa di seluruh Amerika Syarikat, China, Eropah dan rantau Asia Pasifik.

Encik Peh Chin Hua, Pengerusi FANHUA berkata, “Saya gembira menyertai FANHUA sebagai Pengerusi Lembaga. Saya berharap dapat bekerjasama dengan ahli-ahli lembaga dan pasukan pengurusan yang lain untuk memberi panduan kepada FANHUA dalam perjalanan ini untuk mencapai keputusan terbaik bagi pemegang saham apabila FANHUA mengkaji peluang pertumbuhan di China dan pasaran antarabangsa dengan menggunakan kuasa teknologi kecerdasan buatan.”

Berkomentar mengenai kerjasama strategik, Encik Yinan Hu, pengasas, Naib Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif FANHUA berkata, “Kami gembira menerima Encik Peh sebagai Pengerusi FANHUA. Encik Peh ialah pemimpin cemerlang dengan pengalaman meluas dalam pelbagai industri termasuk hartanah, kecerdasan buatan, kesihatan, dan perkhidmatan kewangan. Kebijaksanaannya akan membimbing kami dalam transformasi strategik kami apabila kami memulakan peringkat pembangunan baharu yang didorong oleh teknologi kecerdasan buatan.”

Beliau terus berkata, “Mengambil kesempatan daripada Kecerdasan Buatan dan globalisasi adalah laluan terbaik bagi semua syarikat untuk bergerak ke hadapan. Kerjasama dengan Kumpulan Putih akan memesatkan perjalanan kami ke era Kecerdasan Buatan, memberikan kami peluang untuk menjadi pemain utama dalam penggunaan teknologi kecerdasan buatan dalam menyediakan perkhidmatan keluarga termasuk insurans, pengurusan harta, pendidikan, kesihatan dan penjagaan warga emas, serta pengurusan pejabat keluarga. Kami mempunyai keyakinan penuh bahawa FANHUA boleh mentransformasikan diri sebagai pemimpin global dalam kolaborasi penerokaan inovasi.”

Mengenai Kumpulan Putih

Kumpulan Putih ditubuhkan pada tahun 2005. Ia merupakan syarikat pelaburan dan pembangunan persendirian berpusat di Singapura. Ia memberi tumpuan kepada pengambilalihan, pelaburan dan pengurusan perniagaan yang membangunkan penyelesaian dalam hartanah, teknologi dan kesihatan antara lain. Keutamaan utamanya adalah di China dan rantau Asia Tenggara. Pelaburannya bertujuan untuk mencipta nilai ekonomi jangka panjang bagi rakan kongsinya.

Mengenai FANHUA

Ditubuhkan pada tahun 1998, FANHUA merupakan pembekal perkhidmatan kewangan komprehensif terkemuka di China, didorong oleh teknologi digital dan kepakaran profesional, dengan fokus untuk menyediakan perkhidmatan pengalokasian aset keluarga sepanjang kitaran hayat untuk pelanggan individu, serentak menyediakan platform sokongan serba lengkap untuk ejen individu dan organisasi jualan.

Setakat 30 September 2023, rangkaian perkhidmatan jualan luaran Syarikat menjangkau 31 wilayah di China, terdiri daripada 673 pusat perkhidmatan jualan, 91,098 ejen, dan lebih daripada 2,215 penilai tuntutan. Melalui alat teknologi milik seperti “FA APP” (dahulunya dikenali sebagai Lan Zhanggui), “FANHUA Policy Custody System”, dan “RONS DOP”, Syarikat komited untuk menyokong ejen dalam menyediakan perkhidmatan mudah kepada pelanggan melalui cara teknologi.

Dengan pendekatan dalam talian dan luar talian bersepadu, Syarikat telah menyediakan perkhidmatan kepada lebih daripada 12 juta pelanggan individu. Bagi sembilan bulan berakhir 30 September 2023, FANHUA memudahkan AS$1.7 bilion premium kasar tertulis, dengan hasil bersihnya mencapai AS$335.7 juta, pendapatan bersih AS$42.2 juta dan aset keseluruhan AS$549.0 juta.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan dalam kenyataan akhbar ini mengandungi kenyataan bersifat prospektif. Kenyataan-kenyataan ini, termasuk kenyataan berkaitan prestasi kewangan dan operasi masa depan Syarikat, dibuat di bawah “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Tuntutan Sivil Amerika Syarikat tahun 1995. Anda boleh mengenal pasti kenyataan prospektif ini melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “percaya”, “menjangkakan”, “menganggarkan” dan kenyataan serupa. Antara lain, ulasan pengurusan mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif ini membabitkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta berdasarkan jangkaan, anggapan, anggaran dan ramalan terkini mengenai FANHUA dan industri. Risiko dan ketidakpastian berpotensi termasuk tetapi tidak terhad kepada keupayaannya untuk menarik dan mengekalkan ejen yang produktif, terutamanya ejen berwirausaha, keupayaannya untuk mengekalkan dan membangunkan hubungan perniagaan baharu dengan syarikat insurans, keupayaannya untuk melaksanakan strategi pertumbuhan, keupayaannya untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran peraturan China yang berubah dalam industri insurans, keupayaannya untuk bersaing secara berkesan dengan pesaing, variasi suku tahunan dalam prestasi operasinya disebabkan faktor di luar kawalannya dan keadaan makroekonomi di China dan impak berpotensi terhadap jualan produk insurans. Kecuali sebagaimana dinyatakan sebaliknya, semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini bercakap pada tarikh di sini, dan FANHUA tidak menanggung kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas berlakunya atau perubahan dalam jangkaannya, kecuali mungkin diperlukan oleh undang-undang. Walaupun FANHUA percaya bahawa jangkaan yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif ini adalah munasabah, ia tidak dapat menjamin bahawa jangkaannya akan menjadi tepat, dan pelabur dinasihatkan bahawa keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada keputusan yang dijangkakan. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian yang dihadapi oleh FANHUA termasuk dalam penyataan FANHUA kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, termasuk laporan tahunannya menggunakan Borang 20-F.

Sumber: FANHUA Inc.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Untuk maklumat lanjut, sila hubungi: 

FANHUA Inc.
Hubungan Pelabur
Tel: +86 (20) 8388-3191
E-mel: ir@fanhgroup.com