Puyi Umumkan Menandatangani Perjanjian Tambahan Pertama kepada Perjanjian Kerangka Strategik dengan Kumpulan Putih dan Perubahan kepada Lembaga Pengarah dan Pengurusannya

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, 20 Februari 2024 – Puyi Inc. (NASDAQ: PUYI) (“Puyi” atau “Syarikat”) mengumumkan penandatanganan perjanjian tambahan pertama ( “Perjanjian”) dengan Singapore White Group Pte. Ltd. (“White Group”) kepada perjanjian rangka kerja strategik yang didedahkan sebelumnya pada 2 Februari 2024. Menurut Perjanjian, kedua-dua pihak bersetuju kepada perkara-perkara berikut:

  1. White Group berniat untuk memasukkan aset ke dalam Puyi yang bertujuan untuk membantu Puyi dalam memacu pembangunan kecerdasan buatan dan pengembangan antarabangsa dengan menubuhkan pejabat baru di Singapura, Vietnam, Eropah, Amerika Syarikat dan Hong Kong, membolehkan Puyi memulakan fasa pertumbuhan yang kuat dan mencapai “Prestasi Tertinggi”.
  2. White Group dan rakan kongsi akan melabur sehingga AS $ 500 juta dalam Puyi melalui langganan saham baru.
  3. Objektif utama kedua-dua pihak adalah untuk mengkaji pelaburan dalam pelbagai aset berkualiti tinggi yang boleh membantu Puyi memacu usahanya dalam pembangunan kecerdasan buatan dan memberi khidmat yang lebih baik kepada pelanggannya, termasuk:
    1. Sebuah pembuat perkakasan humanoid AI dengan beberapa kemudahan pembangunan di seluruh dunia, termasuk China, Jepun, Amerika Syarikat dan Eropah. Ia mempunyai robot humanoid AI berkualiti perubatan tertinggi di dunia yang boleh diaplikasikan dalam pelbagai bidang seperti penyelidikan perubatan, penjagaan rumah dan penjagaan warga emas.
    2. Syarikat pelaburan hiburan sukan yang memegang perkongsian dengan acara sukan antarabangsa utama di China dan seluruh dunia, dan pemilikan hak intelektual beberapa acara sukan antarabangsa yang berprestij di China.

Selain itu, para pengarah lembaga pengarah Puyi (“Lembaga”) menyambut baik Encik Peh Chin Hua menyertai Lembaga dan dilantik sebagai Pengerusi Lembaga dengan kesan serta-merta. Encik Yinan Hu juga telah dilantik untuk berkhidmat sebagai Naib Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Puyi. Encik Ren Yong dan Encik Kong Youjie telah meletak jawatan dari Lembaga sebagai Pengerusi dan Pengerusi Bersama masing-masing tetapi akan terus berkhidmat sebagai Pengarah dalam Lembaga. Encik Ren telah meletak jawatan dari jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Puyi dengan pelantikan lain akan diikuti.

Encik Peh Chin Hua, dilahirkan pada 1947, ialah seorang usahawan dan bekas Ahli Parlimen Singapura selama 13 tahun. Dengan 29 tahun sumbangan aktif kepada perkhidmatan sosial dan politik Singapura, beliau menerima Pingat Perkhidmatan Awam Hari Kebangsaan. Selepas bersara dari politik pada 2001, Encik Peh memperoleh Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan Eksekutif dari NUS. Beliau dahulunya merupakan Pengarah Urusan Shinglee Book Holdings, Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Dragonland, syarikat tersenarai di Singapura, dan Naib Pengerusi TFC Bank Holdings di Amerika Syarikat dan Pengerusi NTUC Seacare Holding Ltd.

Sebagai pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan White Singapura, Encik Peh telah memimpin pelbagai projek berskala besar di bandar-bandar utama China, dengan fokus kepada hartanah. Usahanya bertujuan untuk mencipta perumahan mampu milik, membangunkan bandar-bandar ekologi, dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi di China. Selain itu, Kumpulan White telah melabur dalam projek teknologi kecerdasan buatan dengan syarikat-syarikat antarabangsa di seluruh Amerika Syarikat, China, Eropah dan Asia Pasifik.

Encik Peh Chin Hua, Pengerusi Puyi, berkomen, “Puyi telah menunjukkan potensi pertumbuhan yang besar apabila memulakan fasa pembangunan baru. Puyi berniat untuk mengkaji peluang pasaran modal masa depan untuk meningkatkan paparan kepada asas pelabur yang lebih luas dan mempercepatkan pengembangan globalnya.”

Berkomentar mengenai kerjasama strategik, Encik Yinan Hu, Naib Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Puyi, berkata, “Saya sangat gembira untuk mencapai persetujuan ini dengan Kumpulan Putih. Kerjasama ini akan mempercepat pembangunan kecerdasan buatan kami, membolehkan kami untuk mengukuhkan dan memperluas kedalaman dan keluasan perkhidmatan kami dengan kuasa teknologi AI. Sementara itu, penglibatan dalam acara sukan antarabangsa yang berprestij juga akan menyumbang kepada meningkatkan pengiktirafan jenama kami baik di dalam dan luar negara, menarik audiens yang pelbagai dan kaya, dan memupuk sambungan berharga untuk Puyi sebagai pembekal perkhidmatan pengurusan kekayaan yang dipercayai.”

“Kami sangat terhormat untuk mempunyai Encik Peh Chin Hua menyertai kami sebagai Pengerusi Puyi. Penyertaan Encik Peh menandakan fasa baru bagi Syarikat,” kata Encik Yinan Hu. “Dengan pengalaman usahawan dan pelaburan yang kaya selama berdekad-dekad dan visi strategiknya, kami yakin di bawah kepimpinannya, beliau akan membawa Prestasi Tertinggi kepada Puyi.

“Saya juga sangat terhormat untuk berkhidmat sebagai Naib Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif. Visi jangka panjang strategik Puyi dan FANHUA sangat selari. Saya tidak akan berbelas kasihan dalam memacu integrasi kedua-dua syarikat untuk merealisasikan impian bersama kami untuk membina platform perkhidmatan kewangan pintar antarabangsa yang terkemuka secara antarabangsa. Pada masa yang sama, saya sangat berterima kasih kepada Encik Ren atas sumbangan besarnya kepada pembangunan Puyi selama beberapa tahun yang lalu, dan saya berharap untuk terus bekerjasama dengannya dalam membuat Puyi sebagai pemimpin global dalam perkongsian perniagaan barunya.”

Mengenai Puyi

Ditubuhkan pada 2010 dan disenaraikan di Nasdaq pada 2019, Puyi ialah kumpulan perkhidmatan kewangan teknologi komprehensif berdasarkan perancangan aset kewangan keluarga. Ia memberi tumpuan kepada penyediaan perkhidmatan pengurusan kekayaan peribadi untuk kelas pertengahan dan keluarga kaya yang muncul, sokongan perkhidmatan komprehensif untuk pembekal nasihat kewangan, dan perkhidmatan kewangan pelbagai untuk pelanggan institusi.

Puyi Fund Sales Co., Ltd., entiti PRC dikawal secara kontrak oleh Puyi, memegang lesen untuk perniagaan saham dan komoditi serta pengedaran dana. Puyi telah membangunkan platform teknologi digital terkemuka industri yang menyokong urus niaga akhir untuk lebih 9,000 produk dana yang ditawarkan oleh lebih 110 syarikat dana di seluruh negara, serta portfolio dana yang dibangkitkan secara awam berdasarkan purata kos dollar. Selain itu, Puyi menawarkan ekosistem perkhidmatan komprehensif yang disediakan untuk klien berkekayaan tinggi, termasuk perkhidmatan broker insurans, perundingan percukaian, nasihat undang-undang, serta pengalokasian aset luar negara dan perundingan pendidikan.

Pernyataan Prospektif

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan media ini mengandungi pernyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pembaikan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Pernyataan prospektif termasuk kenyataan mengenai rancangan, objektif, sasaran, strategi, dan peristiwa masa depan, pengambilalihan atau prestasi, dan andaian asas lain yang bukan kenyataan fakta sejarah. Apabila Puyi menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “berhasrat”, “harus”, “percaya”, “menjangka”, “menganggarkan” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat pernyataan prospektif. Pernyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar Puyi berbeza secara material daripada jangkaan yang dibincangkan dalam pernyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut: Sasaran dan strategi Puyi; Pembangunan perniagaan Puyi pada masa hadapan; Permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; Perubahan teknologi; Keadaan ekonomi; Pertumbuhan industri pengurusan kekayaan pihak ketiga di China; Reputasi dan jenama; Impak persaingan dan penetapan harga; Peraturan kerajaan; Perubahan am dan perniagaan secara umum di China dan pasaran antarabangsa yang dilayani Puyi dan andaian asas yang berkaitan dengan mana-mana atau semua perkara di atas dan risiko-risiko lain yang dinyatakan dalam laporan yang diajukan oleh Puyi kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Oleh itu, di antara sebab-sebab lain, pelabur dinasihatkan untuk tidak mengambil bahagian berlebihan terhadap sebarang pernyataan prospektif dalam kenyataan akhbar ini. Faktor-faktor tambahan dibincangkan dalam laporan Puyi kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, yang boleh ditinjau di www.sec.gov. Puyi tidak menanggung kewajipan untuk secara awam menyemak semula pernyataan prospektif ini untuk menggambarkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh penerbitan kenyataan ini.