X dinasihatkan untuk menyerahkan maklumat pengguna yang berinteraksi dengan Trump

(SeaPRwire) –   Kementerian Keadilan Amerika Syarikat melepaskan waran cari ganti selepas pertubuhan media mengambil tindakan kerana kekurangan ketelusan

Jack Smith, pendakwa khas yang menyiasat dakwaan bekas presiden Republikan Donald Trump menggagalkan pilihan raya 2020, mengarahkan X (dahulunya Twitter) untuk menyerahkan maklumat akaun pengguna yang berinteraksi dengan bekas presiden itu, mengikut waran cari ganti yang banyak disekat yang dikeluarkan oleh Kementerian Keadilan Amerika Syarikat pada Isnin.

Waran itu meminta “semua maklumat dari tab ‘Connect’ atau ‘Notifications’ untuk akaun [Trump], termasuk semua senarai pengguna Twitter yang menyukai atau mengulang tweet yang dipaparkan oleh akaun itu, serta semua tweet yang menyertakan nama pengguna yang dikaitkan dengan akaun (iaitu ‘sebutan’ atau ‘balasan’).” Ini selain sejarah carian sendiri Trump, mesej terus, senarai setiap pengguna yang dia “ikuti, tidak ikuti, senyapkan, tidak senyapkan, sekat, atau tidak sekat,” dan “kandungan semua tweet yang dicipta, draf, suka/suka, atau diulang” oleh bekas presiden dari Oktober 2020 hingga Januari 2021.

Maklumat iklan, keutamaan topik, komunikasi dengan kakitangan sokongan X, dan data yang telah dipadamkan tetapi masih boleh didapati platform itu perlu diserahkan kepada pendakwa, mengikut dokumen itu.

Tiada justifikasi yang baik atau munasabah untuk tuntutan itu,” Steve Friend, pendedah FBI, memberi pendapat dalam satu kenyataan di X pada Selasa. Ramai penyokong Trump mengambil bahagian di X untuk menyatakan kebencian mereka terhadap perintah itu, mengutuk Smith sebagai “musuh rakyat” dan memanggil Kongres untuk memotong siasatan beliau.

Kementerian Keadilan Amerika Syarikat melepaskan waran dan beberapa permohonan lain berikutan permintaan Akta Kebebasan Maklumat daripada pertubuhan media yang membantah kerahsiaan siasatan itu. Kewujudan waran itu hanya menjadi umum pada Ogos dengan dakwaan Trump, walaupun Smith telah mengarahkan X untuk menyerahkan maklumat itu pada Januari, kerana waran itu termasuk perintah melarang syarikat itu memberitahu Trump tentang pencarian itu.

Walaupun X pada mulanya enggan mematuhi waran itu disebabkan perintah senyap, dengan mendakwa ia merupakan pelanggaran Perkara Pertama, Smith membalas bahawa memberitahu bekas presiden itu akan mengakibatkan “kerosakan berkanun yang boleh diiktiraf,” mengakibatkan ” kemusnahan atau campurtangan dengan bukti, menakut-nakutkan saksi berpotensi, atau bahaya serius lain kepada penyiasatan atau penangguhan perbicaraan.” Platform itu akhirnya bersetuju melepaskan data itu, tetapi gagal memenuhi tarikh mahkamah, mengakibatkan denda $350,000 kerana melanggar mahkamah.

Trump didakwa pada Ogos atas dakwaan berkonspirasi untuk menipu Amerika Syarikat, berkonspirasi untuk menghalang prosiding rasmi, menghalang prosiding Kongres dan konspirasi terhadap hak berkaitan usahanya didakwa untuk menggagalkan pilihan raya 2020. Dia menafikan semua dakwaan. Walaupun kes campur tangan pilihan raya hanyalah salah satu daripada banyak dakwaan jenayah yang difailkan terhadap Republikan tahun ini, beliau baru-baru ini mendahului incumben Joe Biden dalam pol pengundi berkemungkinan 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.