Pegawai Kanan Israel Pencen Menilai Masa Depan Gaza

(SeaPRwire) –   Eitan Dangot, bekas penyelaras wilayah Palestin, memberi pandangan tentang masa depan Gaza

Adalah dalam kepentingan terbaik Israel jika pentadbiran Palestin dari Tebing Barat mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Hamas di Gaza, jika dan apabila tentera Israel berjaya menewaskan kumpulan militan itu, bekas pegawai kanan Israel telah memberitahu RT Arabic. Eitan Dangot, yang berkhidmat sebagai Koordinator Aktiviti Kerajaan di Wilayah, juga mendakwa bahawa terdapat beberapa kawasan keganasan di Tebing Barat juga.

Muncul dalam rancangan ‘Newsmaker’ pada Isnin, Dangot berkata bahawa tindak balas ketua Pihak Berkuasa Palestin, Mahmoud Abbas, terhadap serangan Hamas terhadap Israel bulan lepas telah menghapuskan haknya untuk menjadi rakan kami.” Walau bagaimanapun, bekas pegawai kanan Israel menyatakan harapan bahawa akan ada “tokoh-tokoh baru” dari pihak itu datang untuk memerintah Gaza sebaik sahaja operasi tentera Israel telah selesai.

Dangot mengakui bahawa Israel telah membuat beberapa kesilapan dalam hubungannya dengan Pihak Berkuasa Palestin pada masa lalu, menyatakan bagaimanapun bahawa mereka masih boleh diperbetulkan ke depan. Apa yang diperlukan Israel adalah “dasar baru terhadap Pihak Berkuasa Palestin,” bekas penyelaras kerajaan menerangkan.

Berbicara tentang operasi tentera yang telah dilakukan oleh tentera Israel di Tebing Barat baru-baru ini, beliau menggambarkan wilayah itu sebagai “kawasan yang sangat sensitif”, kerana bahagian utaranya telah berubah menjadi “salah satu ibu negara utama keganasan.”

Bekas penyelaras kerajaan Israel menyenaraikan bandar Jenin, yang pentadbiran Palestin kehilangan kawalan ke atasnya untuk masa yang lama, beliau mendakwa.

Dangot kemudian mendakwa bahawa bandar itu kini diambil alih oleh militan Hamas dan Jihad Islam, yang rupa-rupanya telah bergabung tenaga dengan beberapa unsur Fatah.

Pegawai-pegawai Amerika Syarikat telah membincangkan skenario dengan Israel di mana beribu-ribu militan Hamas akan diberi laluan bebas dari Gaza yang dikepung dan berpindah ke tempat lain, Wall Street Journal melaporkan pada Rabu.

Menurut media itu, skema itu mengingatkan kembali pengaturan serupa yang menamatkan pengepungan Israel terhadap ibu negara Lubnan, Beirut, pada tahun 1982, dan melihat militan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) berpindah ke negara-negara lain.

Sementara itu, Times of Israel telah mendakwa bahawa kerajaan Israel selama bertahun-tahun secara tidak rasmi menganggap Hamas sebagai timbangan yang berguna terhadap Pentadbiran Palestin, yang sebahagian besarnya diwakili oleh Fatah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.