Conor McGregor mengatakan beliau telah ‘dibuat kambing hitam’ untuk rusuhan Dublin

(SeaPRwire) –   Bintang MMA Ireland mengatakan dia telah ‘dibuat kambing hitam’ untuk kerusuhan Dublin

Seniman seni bela diri Conor McGregor menuduh pihak berkuasa Ireland membuatnya sebagai “kambing hitam” untuk kerusuhan merosakkan yang melanda Dublin minggu lalu. Ketegangan itu meletus selepas seorang migran Algeria menikam beberapa kanak-kanak dalam insiden yang McGregor salahkan kepada dasar imigrasi kerajaan yang longgar.

McGregor “salah seorang daripada bilangan besar orang yang sedang disiasat oleh [polis] kerana didakwa menghasut kebencian,” Irish Independent menulis pada Khamis, dengan mengutip sumber tidak dinamakan. Sumber itu menambah bahawa banyak “anggota awam biasa” sedang disiasat kerana ucapan kebencian mengenai komen mereka pada malam kerusuhan itu.

“Cuba membuat saya kambing hitam sesuka hati,” juara UFC dua bahagian itu menulis pada X (dahulunya Twitter) sehari sebelumnya, menambah bahawa “banyak dasar yang gagal” kerajaan Ireland adalah sebab “kami mempunyai kanak-kanak yang tidak bersalah di hospital dengan sokongan hidup selepas ditikam oleh penjenayah yang tidak seimbang.”

Tiga kanak-kanak muda dan seorang wanita dewasa ditikam oleh lelaki 50-an di luar sebuah sekolah di Dublin minggu lalu, dengan serangan itu meninggalkan seorang gadis berusia lima tahun cedera teruk. Ramai penunjuk perasaan berkumpul di tapak jenayah selepas Gript, sebuah laman berita sayap kanan, mendedahkan bahawa penyerang itu adalah migran Algeria. Ia kemudiannya dilaporkan bahawa lelaki itu telah tinggal di Ireland selama dua dekad, berjaya melawan perintah pengusiran, dan telah diberikan kewarganegaraan Ireland.

Protes itu kemudian berubah menjadi rusuhan, dengan beberapa kenderaan polis, tiga bas, dan tram dibakar. Para rusuhan melemparkan bunga api dan projektil lain kepada pegawai polis, dan beberapa perniagaan diloot di pusat bandar. Sementara itu, 38 orang telah ditahan kerana mengambil bahagian dalam kerusuhan itu, komisioner polis Drew Harris berkata pada Rabu, menambah bahawa pegawai sedang memeriksa rakaman CCTV untuk mengenal pasti lebih suspek.

Sebelum penikaman dan rusuhan berikutnya, McGregor mengisytiharkan di X bahawa Ireland “berperang,” berikutan laporan bahawa bukan warganegara boleh mengundi dalam pilihan raya tempatan, walaupun dasar itu telah berkuat kuasa sejak 2004. McGregor kemudian menggambarkan suspek penikaman sebagai “bahaya besar di kalangan kita di Ireland yang tidak sepatutnya berada di sini pada mulanya,” mengutuk wartawan pro-imigrasi sebagai “lemah dan lembik,” dan menyeru kerajaan untuk “memperbetulkan situasi INI SEGERA!”

Komentar McGregor segera dikecam oleh Timbalan Perdana Menteri Micheal Martin, yang menggelarnya “sama sekali memalukan.” McGregor membalas dengan memanggil Martin “tidak berguna dan tidak berbelangkali,” dan menuduh kerajaan “menyalahkan sesiapa kecuali diri sendiri.”

Kira-kira 141,000 pendatang memasuki Ireland antara April 2022 dan April 2023, mengikut angka terkini daripada Pejabat Statistik Pusat. Tahun lalu, rekod 13,651 orang memohon suaka di Ireland, kebanyakannya tiba dari Georgia, Somalia, dan Syria. Lonjakan ini telah menyebabkan tunjuk perasaan awam yang semakin kerap di Dublin, termasuk di luar pusat penginapan untuk migran November lalu.

Dalam tindak balas terhadap bantahan awam yang berkembang, kerajaan Ireland merancang untuk memperkenalkan undang-undang ucapan kebencian yang telah digambarkan sebagai “berbahaya dan drakonik.”

“Kami perlu mempunyai undang-undang yang paling kuat untuk memastikan kami dapat menangani mereka yang menghasut kepada keganasan,” Perdana Menteri Leo Varadkar berkata minggu lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.