Washington mengagungkan kemajuan nuklear

(SeaPRwire) –   Ahli sains AS berjaya mengulangi eksperimen penyatuan tenaga bersejarah, membuktikan proses itu boleh diulangi

Ahli sains kerajaan AS mendakwa bahawa mereka kini boleh menghasilkan tenaga penyatuan “secara konsisten” selepas berjaya mengulangi proses itu sekurang-kurangnya tiga kali sejak mengumumkan temuan awal mereka tahun lalu.

Penyelidik di Makmal Kebangsaan Lawrence Livermore (LLNL) di California mendedahkan temuan terbaru mereka dalam laporan awal bulan ini, menyatakan bahawa mereka telah mencapai keuntungan tenaga bersih daripada tindak balas penyatuan sebanyak dua kali pada bulan Oktober dan sekali pada bulan Julai. Dakwaan itu datang setahun selepas Jabatan Tenaga AS (DOE) melaporkan bahawa ahli sains LLNL telah mencapai “penyalaan penyatuan”, menandakan tindak balas terkawal pertama yang menghasilkan lebih banyak tenaga daripada yang digunakan untuk menghasilkannya.

“Pengejaran penyalaan penyatuan di makmal adalah salah satu cabaran saintifik yang paling besar pernah ditangani oleh kemanusiaan,” kata Pengarah LLNL Kim Bundil dalam laporan itu. “Mencapainya adalah kejayaan sains, kejuruteraan dan, terutamanya, orang.”

Penyatuan nuklear melibatkan penggabungan atom untuk menghasilkan tenaga, berbanding pembelahan nuklear, yang memecahkan atom. Tidak seperti pembelahan nuklear, penyatuan nuklear tidak menghasilkan sisa radioaktif yang memerlukan penyimpanan jangka panjang. Ia berpotensi untuk menghasilkan jumlah tenaga elektrik yang besar tanpa pelepasan. Pegawai-pegawai AS juga telah menyatakan bahawa kemajuan penyatuan akan membolehkan saintis memodenkan senjata nuklear negara.

Walau bagaimanapun, meningkatkan penyalaan cukup untuk mencapai penggunaan tenaga penyatuan berskala utiliti mungkin berdekad-dekad lagi. Ahli sains LLNL memicu penyalaan dengan menembak 192 laser ke dalam pelet bahan api hidrogen. Mereka menggunakan 2.05 megajoule tenaga ultraungu dalam proses itu, dan tindak balas itu menghasilkan sehingga 3.88 megajoule. Keuntungan bersih cukup untuk mendidihkan beberapa ketuhar air.

Penyatuan nuklear adalah apa yang mengekalkan matahari dan bintang-bintang lain membakar dan boleh mengeluarkan jauh lebih banyak tenaga daripada yang boleh dihasilkan daripada bahan api fosil. Bahan api penyatuan termasuk deuterium, yang boleh diekstrak murah daripada air laut, dan tritium, yang boleh dibuat daripada litium.

AS bersaing dalam perlumbaan untuk menaklukkan penyatuan nuklear, kerana puluhan negara lain terlibat dalam penyelidikan proses itu. Projek “matahari buatan” China mengumumkan pada Ogos lalu dalam operasi “mod pengekalan tinggi”, yang boleh meningkatkan kecekapan reaktor penyatuan.

China, Rusia, India, Jepun, Korea Selatan, AS dan EU bersama-sama membiayai Reaktor Eksperimen Termonuklear Antarabangsa (ITER), peranti penyatuan magnet di bawah pembinaan di selatan Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.