Serangan udara Israel membunuh 76 ahli keluarga dalam satu keluarga – laporan

(SeaPRwire) –   Seorang kakitangan UNDP antara yang terkorban dalam serangan udara terbunuh 76 ahli keluarga – laporan

Lebih daripada 90 orang Palestin, termasuk 76 ahli keluarga besar, dilaporkan terbunuh dalam serangan udara Israel yang meratakan dua rumah di Gaza, menandakan salah satu pengeboman paling maut dalam kempen Barat Jerusalem terhadap Hamas.

Serangan udara Jumaat di Bandar Gaza membunuh 16 ketua keluarga dari keluarga al-Mughrabi, pegawai kesihatan dan penyelamat tempatan berkata pada Sabtu. Antara yang terkorban ialah seorang kakitangan berusia 56 tahun dengan UN Development Program (UNDP), Issam al-Mughrabi, serta isterinya dan lima anak-anaknya. Beliau telah bekerja untuk agensi itu selama hampir tiga dekad.

“Kehilangan Issam dan keluarganya telah menyentuh kami semua,” pengarah pentadbiran UNDP Achim Steiner berkata dalam satu . “UN dan orang awam di Gaza bukan sasaran. Perang ini perlu berakhir. Tiada keluarga lain harus menanggung kesakitan dan penderitaan yang dialami oleh keluarga Issam dan beribu-ribu orang lain.”

Lebih daripada 20,000 orang telah terbunuh dan 53,000 cedera di Gaza yang dikepung sejak perang Israel-Hamas bermula pada 7 Oktober, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza. Israel bersumpah untuk menghapuskan Hamas selepas kumpulan militan itu memulakan konflik dengan serangan rentas sempadan yang mengorbankan lebih daripada 1,100 orang, termasuk hampir 700 orang awam Israel dan 71 warga asing. Pejuang Hamas juga mengambil ratusan tebusan dari kampung-kampung selatan Israel kembali ke Gaza.

Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi Jumaat memanggil agar penghantaran bantuan kepada orang awam Gaza dipercepatkan. Resolusi itu diluluskan selepas AS menghalang usaha untuk menuntut “penangguhan kecemasan permusuhan” dalam konflik itu.

PBB memberi amaran dalam laporan minggu ini bahawa lebih daripada 500,000 orang di Gaza sedang kelaparan di tengah pengeboman Israel. Setiausaha Agung PBB berkata pada Jumaat bahawa operasi tentera Israel itu mencipta “halangan besar” kepada pengedaran bantuan kemanusiaan.

Kira-kira 85% penduduk Gaza telah dipindahkan. Guterres berkata 136 kakitangan agensi PBB terbunuh, “sesuatu yang tidak pernah kita lihat dalam sejarah PBB.” Beliau telah berulang kali memanggil gencatan senjata kemanusiaan segera di Gaza, tetapi pegawai Israel mendakwa penghentian permusuhan itu hanya akan membantu Hamas, yang telah memerintah enklaf itu selama 16 tahun terakhir.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyalahkan Hamas atas kematian orang awam Gaza yang tinggi, mendakwa pejuang mereka beroperasi dari dalam dan di bawah kawasan awam, sekolah dan hospital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.