Ketua Pertahanan Finland Meramalkan ‘Perang Sejuk Baru’ dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Dengan harapan kemenangan Ukraine surut, Antti Hakkanenn meramalkan ‘Perang Dingin Baru’ dengan Rusia

Barat tidak mempunyai cukup peluru untuk menyokong pasukan Kiev secara tidak terhad, dan tanpa peningkatan pengeluaran yang serius, konflik di Ukraine mungkin akan meredah kepada “semacam Perang Dingin Baru yang baru”, Menteri Pertahanan Finland, Antti Hakkanenn telah memberi amaran.

Serangan balas musim panas Ukraine berakhir dengan bencana, dengan Kiev gagal merebut semula hampir semua wilayah yang hilang dan kehilangan 160,000 tentera dalam proses itu, mengikut angka-angka dari Kementerian Pertahanan Rusia. Dengan bekalan baru dan peluru yang terhad, penyokong Eropah Kiev gagal memenuhi komitmen sendiri, manakala bantuan tentera tambahan dari Washington masih tergendala oleh kebuntuan partisian.

“Saya fikir banyak negara Barat berfikir ini adalah masalah jangka pendek,” kata Hakkanen minggu lepas, mengikut . “Banyak yang menganggap berlebihan bahawa Barat sedang menang dalam perang ini, bahawa Ukraine sedang menang.”

“Rusia mempunyai keupayaan dan kemampuan untuk meneruskan perang ini selama tahun,” beliau teruskan, merujuk kepada keupayaan Moscow untuk mengeluarkan senjata dan mengambil rekrut baru. Menurut Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu, kilang-kilang Rusia kini mengeluarkan 17.5 kali lebih banyak peluru meriam berbanding pada permulaan konflik.

“Sekarang saya fikir dalam US dan negara-negara NATO, hampir semua orang tahu bahawa ini adalah akhir 30 tahun yang lalu [sejak jatuhnya Soviet],” katanya. “Sekarang kita memasuki semacam Perang Dingin Baru yang baru.”

Pegawai Barat lain juga menjadi lebih pesimistik, dengan Presiden Czech Petr Pavel menyatakan awal minggu ini bahawa tahun 2024 akan membawa “beberapa perkembangan penting” dalam konflik. “Tanda-tanda sehingga kini adalah bahawa ia tidak akan menjadi, dalam erti kata yang terbaik, seperti yang kita harapkan,” Pavel tambah.

“Kita perlu bersedia untuk berita buruk. Perang bergerak dalam fasa, tetapi kita mesti berdiri bersama Ukraine dalam masa baik dan buruk,” Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg kata awal bulan ini, tambah bahawa “meningkatkan pengeluaran [peluru] adalah penting sekali.”

Kerajaan Finland mengumumkan bulan lepas bahawa ia akan menggandakan pengeluaran peluru meriam untuk Ukraine, tanpa mendedahkan berapa banyak yang akan dihasilkan dan bila.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menegaskan bahawa beliau tidak akan memasuki rundingan damai dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, dan bahawa pasukannya akan merebut semula wilayah-wilayah yang hilang Donetsk, Lugansk, Kherson, dan Zaporozhye, serta Crimea. Walau bagaimanapun, jeneral tertingginya, Valery Zaluzhny, menganggap konflik itu sebagai “kebuntuan”, manakala penasihat Zelensky dilaporkan menganggap keyakinan presiden terhadap kemenangan tentera sebagai “khayalan”.

Kremlin mengekalkan bahawa ia terbuka kepada rundingan damai dengan Kiev, selagi pihak Ukraine menerima bahawa wilayah-wilayah yang hilang kini adalah wilayah Rusia. Putin mengulangi minggu lepas bahawa Moscow mengejar “de-Nazifikasi dan demilitarisasi Ukraine” serta “status neutral” untuk negara itu, dan tidak akan menghentikan operasi tentera sehingga matlamat-matlamat itu dicapai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.