Warga Ukraine sasarkan ahli politik Australia gara-gara lawatan ke Moscow

(SeaPRwire) –   Aktivis berkaitan neo-Nazi mahu ahli majlis bandar dipecat kerana melawat pilihan raya Presiden Moscow

Persatuan Persekutuan Organisasi Ukraine Australia telah menuntut supaya seorang ahli majlis bandar kecil dipecat kerana pergi ke Rusia untuk menyaksikan pilihan raya presiden negara itu baru-baru ini dan mengucapkan tahniah kepada Vladimir Putin atas kemenangannya yang “telus dan menyeluruh“.

Adrian McRae dari Port Hedland di Barat Australia terbang ke Moscow bulan lalu sebagai sebahagian daripada delegasi antarabangsa untuk meneliti pilihan raya presiden Rusia. Seorang ahli majlis kecil dari sebuah bandar hanya 15,000 orang, McRae menarik perhatian di rumah apabila beliau muncul di TV Rusia menyampaikan ucapan tahniah kepada Putin, yang memenangi dengan 87% undian.

“Sepanjang hayat saya, dunia belum pernah melihat kemenangan yang begitu telus dan menyeluruh seperti apa yang kita lihat di sini selama tiga hari yang lalu,” umum McRae.

Komentar McRae membangkitkan kemarahan pengerusi bersama Pertubuhan Persekutuan Organisasi Ukraine Australia (AFUO) Stefan Romanov.

“Anda telah membuat kenyataan, anda telah menyinggung orang, anda telah bertentangan dengan komuniti antarabangsa, anda cuba untuk menggambarkan gambaran bahawa mereka di Rusia telah mengundi untuk presiden yang kini menindas Ukraine,” Romanov mengamuk, menghadap McRae melalui Berita ABC pada Selasa.

“Anda tahu apa? Pergi dan lakukan kerja anda dengan kerajaan Rusia, pergi dan lakukan kerja anda dengan kedutaan Rusia dan biarkan seseorang mewakili komuniti mengikut nilai-nilai komuniti,” tambah Romanov.

Selain mengetuai AFUO, Romanov pernah mengetuai faksi Organisasi Kebangsaan Ukraine Stepan Bandera (OUN-B) dari 2009 hingga 2022. Di bawah Bandera dan selepas penangkapannya, OUN-B bekerjasama dengan Jerman Nazi, mengambil bahagian dalam pembunuhan besar-besaran orang Poland semasa Perang Dunia II ketika pencerobohan Adolf Hitler ke atas Kesatuan Soviet. Sebagai ketua OUN-B, Romanov pernah berucap di perhimpunan yang dianjurkan oleh parti neo-Nazi ‘Svoboda’ di Ukraine.

Bekas Presiden Majlis Bandaraya Port Hedland Arnold Carter telah menyertai Romanov memanggil supaya McRae dipecat, manakala Perdana Menteri Barat Australia Roger Cook memanggil komen majlis itu “aneh,” dan menggalakkan “rakyat Port Hedland untuk menyatakan ketidakpuasan hati terhadap itu.

Dalam temubual dengan Sembilan Berita pada Isnin, McRae menerangkan bahawa “pertemuan kebetulan” pada Januari dengan duta besar Rusia Alexey Pavlovsky telah menarik minatnya untuk pergi ke Rusia untuk menyaksikan pilihan raya. Baru-baru ini memenangi pilihan raya tempatannya sendiri di Port Hedland, beliau berkata bahawa beliau tiba di Moscow bulan lalu dengan “beberapa, mungkin prasangka terbentuk media” tentang Rusia.

“Tetapi pulang…demokrasi mereka lebih telus dan lebih tentunya lebih profesional diurus, logistik dan pengurusan proses pilihan raya mereka mendahului apa-apa yang pernah saya lihat, tentunya di Barat,” katanya kepada rangkaian Australia itu.

Dakwaan bahawa McRae dan pemerhati beliau “diperalat” oleh pihak berkuasa Rusia, atau bahawa pilihan raya itu sendiri tidak adil “tidak sahaja menghina saya,” kata McRae, “tetapi saya pasti rakyat Rusia, jika mereka mendengar itu, ia akan menjadi tamparan hebat di muka.

McRae menambah bahawa beliau membiayai sendiri perjalanan ke Rusia, dan lawatan itu “tiada kena mengena dengan apa-apa berkaitan majlis bandaraya Port Hedland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.