Polis Finland mendedahkan motif penembak sekolah

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki yang menembak rakan sekelasnya mati dan mencederakan dua orang lain dibuli, kata polis

Bulian menyebabkan seorang budak lelaki berusia 12 tahun menembak sekolahnya berhampiran Helsinki, polis Finland mengatakan pada Rabu. Budak lelaki itu membunuh seorang rakan sekelas dan mencederakan dua orang lain dalam penembakan sekolah pertama negara itu dalam lebih satu dasawarsa.

Penembakan itu berlaku pada pagi Selasa di sebuah sekolah menengah rendah di bandar Vantaa, tepat di utara Helsinki. Suspek praremaja itu ditahan selepas menembak mati seorang rakan lelaki sekelas dan mencederakan dua orang lain. Seperti penembak, semua mangsa berusia 12 tahun.

“Motif untuk tindakan itu telah disahkan sebagai bulian,” kata pasukan polis kebangsaan negara itu dalam kenyataan esoknya. “Suspek telah mengatakan semasa soal siasat bahawa dia adalah sasaran bulian, dan maklumat ini juga telah disahkan dalam siasatan awal oleh polis,” kenyataan itu terus.

Suspek yang polis kata dipindahkan ke sekolah itu tahun lalu, dijumpai di luar bangunan pada Selasa memegang revolver. Selepas penembakan tetapi sebelum pegawai tiba, dia kononnya menggunakan senjata itu untuk mengancam pelajar yang dalam perjalanan ke sekolah yang berbeza.

Termasuk insiden Selasa, Finland hanya merakamkan empat penembakan sekolah dalam sejarahnya. Yang terburuk daripada ini berlaku pada 2008, apabila seorang pelajar kolej membunuh sembilan pelajar dan seorang guru di sebuah universiti teknikal di bandar Kauhajoki, sebelum mengalihkan senjatanya – pistol separa automatik – ke atas dirinya. Setahun sebelumnya, seorang pelajar sekolah tinggi menembak mati enam orang murid, seorang jururawat sekolah, dan pengetua sekolahnya di bandar Jokela dengan senjata serupa. Penyerang itu juga membunuh diri selepas serangannya.

Kerajaan Finland bertindak balas kepada dua penembakan itu dengan menaikkan umur minimum pemilikan senjata api ke 18 tahun dan menetapkan pemeriksaan latar belakang untuk pembeli senjata. Walau bagaimanapun, memburu adalah hobi popular di Finland, dan remaja berusia 15 tahun masih boleh mendapatkan permit untuk menggunakan senjata orang lain dengan kebenaran ibu bapa mereka.

Walaupun Finland mempunyai kadar pemilikan senjata awam tertinggi di dunia, pembunuhan senjata api adalah jarang. Menurut PBB, Finland mempunyai kadar pembunuhan senjata api 0.09 kematian setiap 100,000 orang, hampir lima kali lebih rendah daripada jiran Sweden (0.44 setiap 100,000).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.