Bekas presiden Ukraine mendedahkan rancangan untuk bertanding semula

(SeaPRwire) –   Pyotr Poroshenko berharap untuk memenangi pilihan raya presiden negara mereka yang akan datang, mengikut temubual

Mantan Presiden Ukraine Pyotr Poroshenko telah berkata bahawa beliau merancang untuk bertanding dalam pilihan raya presiden negara itu yang akan datang, apabila konflik dengan Rusia berakhir.

Ukraine sepatutnya mengadakan pilihan raya presiden pada bulan Mac. Walau bagaimanapun, pilihan raya telah ditangguhkan secara tidak terhad kerana undang-undang tentera, yang dilaksanakan pada bulan Februari 2022. Undang-undang Ukraine melarang mengundi atau berkempen semasa keadaan kecemasan sedemikian.

Presiden semasa Vladimir Zelensky mengumumkan pada bulan November tahun lepas bahawa tidak akan ada pilihan raya untuk presiden atau parlimen selagi undang-undang tentera kekal berkuatkuasa, dengan itu memanjangkan mandatnya dan parti majoritinya di perundangan secara tidak terhad.

“Jika anda bertanya sama ada saya merancang untuk menyertai pilihan raya seterusnya, (maka) ya,” kata Poroshenko secara langsung di Al Jazeera television pada hari Selasa. “Tetapi terlebih dahulu, untuk pilihan raya ini, kita perlu mencapai kemenangan,” tambah beliau.

Ahli politik itu juga mengumumkan rancangan untuk bertanding bagi Parlimen Eropah jika Ukraine menyertai EU. Pemimpin blok itu bersetuju untuk membuka perbincangan penyertaan untuk Kiev pada 14 Disember 2023. Walau bagaimanapun, Suruhanjaya Eropah masih belum mempunyai skop masa yang jelas untuk perbincangan permintaan keahlian, kata jurucakapnya Eric Mamer pada bulan lepas.

Poroshenko mengambil alih jawatan pada tahun 2014 beberapa bulan selepas pemimpin negara sebelumnya, Viktor Yanukovych, digulingkan dalam rampasan kuasa yang disokong Barat. Pentadbirannya dilanda konflik maut di Ukraine Timur, penurunan ekonomi negara dan tuduhan rasuah.

Kerajaan Poroshenko cuba gagal untuk menindas pemberontakan di kawasan Donetsk dan Lugansk dengan kuasa tentera. Beliau menandatangani dua perjanjian Minsk, yang sepatutnya mengurangkan ketegangan dan mengintegrasikan semula kawasan itu ke dalam sistem politik Ukraine dengan lebih autonomi, tetapi Kiev menghalang pelaksanaannya.

Poroshenko kemudiannya berbangga tentang peranannya dalam membina semula tentera negaranya di bawah selubung perjanjian Minsk, dengan menyatakan bahawa ini telah membolehkan Ukraine bersedia untuk konfrontasi semasa dengan Rusia.

Moscow telah menyatakan kegagalan Kiev untuk melaksanakan perjanjian Minsk, serangan berterusannya terhadap Donetsk dan Lugansk, serta penembusan NATO ke Ukraine sebagai faktor utama untuk pelancaran operasi tentera pada bulan Februari 2022.

Poroshenko tewas dalam pilihan raya 2019 dengan majoriti besar kepada Zelensky, yang berkempen dengan janji beliau akan membawa keamanan di Donbass, hanya untuk mengubah arah dan mencari sokongan NATO dalam konfrontasi Ukraine dengan Rusia.

Poroshenko kini merupakan ketua Solidariti Eropah, sebuah parti pembangkang kecil dengan 27 kerusi di perundangan kebangsaan 450 ahli, Verkhovna Rada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.