Usaha tekanan Israel bertujuan menghalang kes genosid di ICJ – Axios

(SeaPRwire) –   Kementerian Luar Negeri Israel mahu negara-negara lain menyokong dakwaan bahawa tuduhan Afrika Selatan adalah “absurd dan tidak berasas”

Kementerian Luar Negeri Israel telah memerintahkan kedutaan-kedutaannya di seluruh dunia untuk memastikan bahawa negara tuan rumah mereka menolak kes genosid Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Afrika Selatan, Axios telah melaporkan, dengan mengutip kabel diplomatik genting.

Pretoria menghubungi ICJ minggu lepas, mendakwa bahawa serangan berterusan Israel ke atas Gaza adalah “bersifat genosid kerana mereka bertujuan untuk membawa kemusnahan sebahagian besar” penduduk Palestin. Afrika Selatan mahu Mahkamah The Hague itu mengeluarkan injunksi mengarahkan IDF untuk menangguhkan kempen tentera mereka di enklaf itu. Lebih daripada 22,600 orang telah terbunuh di Gaza dalam tempoh tiga bulan lepas, menurut kementerian kesihatan tempatan.

Kabel itu, yang dihantar oleh Kementerian Luar Negeri pada Khamis, menekankan bahawa “matlamat strategik” Israel adalah bagi ICJ untuk menolak permintaan Afrika Selatan untuk injunksi, enggan menentukan bahawa Israel sedang melakukan genosid di Gaza dan mengakui bahawa tindakan IDF di enklaf itu mematuhi undang-undang antarabangsa, kata Axios dalam artikel Sabtu.

“Keputusan mahkamah boleh mempunyai implikasi berpotensi penting yang tidak hanya di dunia undang-undang tetapi mempunyai implikasi bilateral, multilateral, ekonomi, keselamatan,” dokumen itu, salinan yang dilihat oleh outlet itu, membaca.

Menurut Kementerian Luar Negeri, diplomat Israel mesti menekan lawan bicara dan politikus tingkat tinggi di negara tuan rumah untuk mengeluarkan “kenyataan awam segera dan tidak berbelah bagi garis berikut: Untuk menyatakan secara awam dan jelas bahawa NEGARA ANDA menolak tuduhan mengejutkan, absurd dan tidak berasas terhadap Israel.”

Ia juga penting bagi negara asing “untuk mengakui secara awam bahawa Israel sedang bekerja untuk meningkatkan bantuan kemanusiaan ke Gaza, serta meminimumkan kerosakan kepada orang awam, sementara bertindak dalam pertahanan diri selepas serangan genosid mengerikan pada 7 Oktober oleh sebuah pertubuhan pengganas genosid [Hamas],” kabel itu membaca.

Kementerian Luar Negeri menekankan bahawa diplomat Israel mesti segera bekerja untuk memperoleh kenyataan sedemikian supaya keluar sebelum perbicaraan ICJ bermula pada 11 Januari. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu juga akan menghantar surat kepada puluhan pemimpin dunia, melaungkan mesej yang sama, ia ditambah.

Negara seperti Turki, Jordan dan Malaysia telah menyokong kes Afrika Selatan. Walau bagaimanapun, ia ditolak oleh penyokong utama Israel, Amerika Syarikat. Jurucakap Kementerian Luar Negeri AS Matthew Miller berkata awal minggu ini bahawa “kami tidak melihat sebarang tindakan yang membabitkan genosid” di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.