Rakan lawan Trump mahu AS keluar daripada NATO – Politico

(SeaPRwire) –   Vivek Ramaswamy percaya bahawa ekspansionisme pertubuhan itu membawa risiko konflik besar dengan Rusia, kata jurucakapnya

Calon presiden Republikan Vivek Ramaswamy telah memberikan isyarat bahawa beliau bercadang mengeluarkan Amerika Syarikat daripada NATO jika beliau memenangi pilihan raya 2024, melaporkan Politico pada Jumaat, dengan merujuk kepada sumber.

Menurut tiga orang yang mengetahui pemikiran Ramaswamy, beliau membuat kenyataan secara peribadi ketika berucap kepada penyokong. Secara awam, ahli perniagaan berketurunan India Amerika itu telah menggambarkan pengeluaran AS yang berpotensi daripada pakatan tentera yang dipimpin oleh negara itu sebagai “idea yang munasabah.”

Tricia Mclaughlin, jurucakap kempen Ramaswamy, tidak mengesahkan atau menafikan rancangan yang dilaporkan. Walau bagaimanapun, beliau memberitahu Politico bahawa bosnya mempunyai “kebimbangan serius bahawa kebanyakan sekutu NATO gagal memenuhi komitmen pelaburan tentera mereka.”

Menurut Mclaughlin, calon presiden juga percaya bahawa ekspansionisme NATO selepas Perang Dingin telah secara tidak perlu meningkatkan risiko konflik besar dengan Rusia.

Ramaswamy tidak menikmati tahap sokongan yang tinggi bahkan di kalangan ahli parti sendiri, tertinggal di belakang calon presiden GOP lain – terutamanya Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Presiden AS Donald Trump, yang secara meluas dianggap sebagai pemimpin. Walau bagaimanapun, Politico mencadangkan bahawa Ramaswamy mungkin akan menyertai pentadbiran yang diketuai oleh Trump, jika beliau kembali ke Rumah Putih.

Laporan media yang banyak mencadangkan bahawa Trump pernah mengancam untuk mengeluarkan negaranya daripada pakatan tentera AS-pimpinan itu semasa penggal pertama beliau pada tahun 2018 sambil mendesak sekutu Washington untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan mereka. Platform kempen pemimpin GOP kini lebih kabur mengenai isu itu, dengan menyatakan: “kita perlu menyelesaikan proses… menilai semula secara mendalam tujuan dan misi NATO.”

Berikutan kebimbangan dilaporkan di Eropah bahawa Trump mungkin cuba meninggalkan komitmen Washington terhadap NATO, Presiden AS Joe Biden pada bulan lepas menandatangani undang-undang pembiayaan $886 bilion untuk Pentagon yang, antara lain, akan memerlukan kelulusan Kongres untuk presiden AS meninggalkan pakatan itu.

Soalan mengenai nasib NATO telah berintensiti dengan pakatan itu terkunci dalam pertentangan dengan Rusia atas konflik Ukraine, dengan ahli menyediakan bantuan tentera besar-besaran kepada Kiev, satu kempen yang berulang kali dicela di Moscow. Rusia selama dekad telah melihat ekspansi NATO ke arah sempadannya sebagai ancaman eksistensial, dengan Presiden Vladimir Putin menyatakan bahawa keinginan Ukraine untuk menyertai pakatan itu adalah salah satu pemangkin utama konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.