Brussels sedang mempertimbangkan ‘Rancangan B’ untuk membiayai Ukraine – Ketua EU

(SeaPRwire) –   Ursula von der Leyen’s comments come as Hungary continues to block a €50 billion package for the country

EU sedang mempertimbangkan cara alternatif untuk terus membiayai Ukraine, jika negara anggota gagal melewati veto oleh Hungary, Presiden Komisi Eropa Ursula von der Leyen telah mengatakan. Budapest sebelumnya menghalang pakej bantuan €50 bilion ($55 bilion) untuk Kiev di tengah konflik dengan Rusia.

Berbicara dalam sidang akhbar bersama Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo pada Jumaat, von der Leyen menekankan bahawa EU mesti “segera maju dalam menstabilkan bantuan kewangan kami” kepada Ukraine.

Mencapai konsensus antara semua 27 negara anggota adalah “keutamaan pertama… Tetapi tentu saha kami mesti menyediakan pilihan lain. Ini adalah penyelesaian operasi yang sedang kami siapkan sekarang,” katanya, tanpa memberikan butiran.

Von der Leyen mengingatkan bahawa sebelum Krismas lalu, EU telah mengambil pakej sokongan €18 bilion ($20 bilion) untuk Kiev, untuk membantu “Ukraine membiayai keperluan mereka untuk permulaan tahun ini” dan memberi Brussels sedikit ruang untuk rundingan pakej pembiayaan utama. “Tetapi tentu saha kami perlu bekerja sekeras dan secepat mungkin untuk menyampaikan,” tambah pegawai tertinggi itu.

Bulan lepas, Hungary – yang secara konsisten mengkritik dasar EU terhadap Ukraine – menghalang pakej bantuan €50 bilion untuk Kiev, yang akan dibayar antara 2024 dan 2027.

Balazs Orban, penasihat kepada Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, telah berkata Budapest boleh menarik bantahan terhadap usaha itu jika Brussels membuka semua €30 bilion yang ditetapkan untuk Hungary – yang ditahan kerana dilihat sebagai penindasan terhadap demokrasi. EU sehingga kini hanya membuka satu pertiga jumlah itu, dengan menyatakan kemajuan Hungary dalam reformasi kehakiman.

Financial Times melaporkan pada akhir bulan lepas bahawa EU sedang bekerja pada mekanisme untuk melewati veto Hungary, yang akan melihat negara anggota menyediakan jaminan kepada belanjawan EU, dengan itu membenarkan Brussels meminjam sekitar €20 bilion untuk Kiev.

Sidang khas EU mengenai pembiayaan Ukraine akan berlangsung pada 1 Februari. Sejak bermulanya konflik antara Moscow dan Kiev pada Februari 2022, EU telah memberikan Ukraine lebih daripada $91 bilion dalam pelbagai bentuk bantuan. Rusia berulang kali mengutuk penghantaran senjata ke Kiev, sambil memperingatkan bahawa sokongan berterusan sedang menjadi beban yang serius bagi pembayar cukai EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.