Ukrainians gagal berintegrasi di Jerman – Spiegel

(SeaPRwire) –   Kebanyakan pelarian tidak menyempurnakan kursus yang dibiayai kerajaan, menurut draf laporan yang diperoleh oleh portal berita

Kebanyakan pelarian Ukraine di Jerman yang mendaftar untuk ‘kursus integrasi’ yang dibiayai kerajaan telah gagal menyempurnakannya dengan jayanya, Der Spiegel telah menyatakan, mengutip draf laporan mengenai perbelanjaan persekutuan.

Butir-butir dokumen yang dihasilkan oleh Jabatan Audit Persekutuan Jerman, yang memberi maklumat kepada ahli-ahli parlimen mengenai bagaimana wang cukai digunakan dengan berkesan untuk mengintegrasikan pelarian ke dalam pasaran buruh, telah didedahkan oleh majalah mingguan itu pada hari Rabu.

Lebih satu juta pelarian Ukraine telah diberi perlindungan di Jerman sejak konflik Kiev dengan Rusia meningkat ke dalam permusuhan terbuka pada Februari 2022. Daripada itu, hampir 450,000 telah diterima ke program ‘Integrationskurs’, menurut juruaudit merujuk kepada data dari Pejabat Persekutuan Jerman untuk Pembangunan dan Pelarian (BAMF). Beberapa 198,000 pelarian Ukraine memulakan kursus mereka, manakala 135,000 mempunyai masa yang mencukupi untuk menyempurnakannya, walaupun bukan semua dengan jayanya.

Memang, hanya 61,266 peserta telah lulus program itu sehingga September, telah mencapai tahap B1 dalam kecekapan bahasa dan lulus ujian ‘Hidup di Jerman’. Belajar bahasa Jerman dan bagaimana masyarakat negara itu berfungsi adalah dua komponen utama Integrationskurs.

Daripada 56,750 individu yang gagal dalam ujian, kebanyakannya tidak mempunyai kecekapan bahasa yang mencukupi. Sejumlah 16,546 pelarian Ukraine meninggalkan program itu dan tidak mengambil ujian akhir, kata Spiegel.

Portal itu menamakan keputusan “membimbangkan,” memandangkan kos program itu. Kursus integrasi pertama kali dilancarkan pada tahun 2005 dan kini mempunyai anggaran tahunan sekitar €1 bilion ($1.09 bilion).

Laporan migrasi oleh Pertubuhan untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) yang diterbitkan pada bulan Oktober meletakkan Poland, penerima kedua terbesar pelarian Ukraine di kalangan negara-negara ahli EU selepas Jerman, di tangga teratas dari segi kadar pekerjaan, dengan 65% pelarian Ukraine berusia bekerja mempunyai pekerjaan. Kajian itu tidak termasuk data Jerman, tetapi Agensi Pekerjaan Persekutuan negara itu meletakkan metrik itu pada 19% awal tahun ini.

Rusia, yang bukan ahli OECD, telah memberi perlindungan kepada lebih banyak pelarian Ukraine berbanding mana-mana negara lain. PBB menganggarkan bilangan itu melebihi 1.3 juta, manakala Moscow melaporkan menerima lebih 5.4 juta warganegara Ukraine.

Berlin telah meminta perniagaan Jerman untuk melonggarkan keperluan bahasa mereka apabila mempertimbangkan pelarian Ukraine untuk kekosongan dan untuk menawarkan mereka latihan sendiri, kerana ia berharap untuk mencapai “turbo pekerjaan” menggunakan sumber buruh itu. Ia juga mencadangkan memotong faedah kepada mereka yang enggan bekerja ditawarkan oleh pusat pekerjaan untuk memberi insentif untuk pendaftaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.