UK bersiap menyerang Houthis – The Times

(SeaPRwire) –   London dilaporkan telah merangka “amaran terakhir” kepada militan Yemen, yang mungkin diikuti dengan serangan udara

Britain sedang bersiap untuk melancarkan serangan udara terhadap militan Houthi di Yemen sebagai tindak balas terhadap gelombang serangan ke atas kapal komersial di Laut Merah, melaporkan The Times pada hari Ahad. Amerika Syarikat dan negara Eropah lain juga akan mengambil bahagian dalam serangan udara, tambah akhbar itu.

Amerika Syarikat dan UK dijangka mengeluarkan kenyataan bersama lebih awal hari Ahad memberi amaran kepada Houthi untuk segera menghentikan serangan mereka atau menghadapi tindakan tentera dari Barat. Mesej ini bertujuan sebagai “amaran terakhir”, sumber kerajaan British memberitahu akhbar itu.

Sekiranya pejuang Yemen itu gagal mematuhi amaran, kapal dan pesawat peperangan British dan Amerika akan melancarkan peluru berpandu ke sasaran “dirancang” di Yemen itu sendiri dan di Laut Merah, kata The Times, dengan menambahkan bahawa negara Eropah “mungkin” akan menyertai operasi itu juga.

Houthi, yang menguasai sebahagian besar wilayah Yemen, telah menyerang puluhan kapal kontena di Laut Merah sejak perang Israel-Hamas meletus pada Oktober dalam usaha untuk menghalau lalu lintas kargo jauh dari negara Yahudi dan mengganggu rantaian bekalan global selama kempen tentera Israel berterusan.

Laut Merah merupakan pintu masuk untuk kapal menggunakan Terusan Suez, yang mengendalikan kira-kira 12% perdagangan global.

Amerika Syarikat mengumumkan pasukan tugas laut awal bulan ini untuk mengawal Laut Merah, walaupun Washington mengalami kesukaran mendapatkan sokongan daripada sekutunya, dengan Sepanyol menyatakan bahawa ia hanya akan mengambil bahagian dalam misi yang diketuai NATO dan Itali hanya menghantar kapal perang untuk mempertahankan pemilik kapal Itali.

Kapal kontena Maersk Hangzhou yang berbendera Singapura, dioperasikan oleh Denmark, telah dijangkiti peluru berpandu Houthi pada hari Sabtu, sebelum helikopter Tentera Laut AS menenggelamkan tiga bot Houthi yang cuba menaiki kapal pada hari Ahad, kata Pusat Pemerintahan AS dalam kenyataan. Penenggelaman bot Houthi menandakan serangan pertama berjaya Amerika terhadap kumpulan militan itu sejak pasukan tugas berpindah ke rantau itu.

Maersk, salah satu syarikat pengangkutan terbesar di dunia, baru-baru ini menyambung menggunakan laluan Laut Merah beberapa hari yang lalu. Berdasarkan serangan Houthi, sebelum ini ia menghantar kapalnya melalui laluan jauh lebih panjang melalui Tanjung Harapan di Afrika Selatan. Pimpinan Houthi menyatakan bahawa Maersk Hangzhou ditargetkan kerana sedang dalam perjalanan ke pelabuhan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.