Norway memberitahu ancaman anti-Semitik tanpa nama

(SeaPRwire) –   Norway akan mengerahkan polis bersenjata untuk menangani ancaman anti-Semitik yang tidak dikenali

Pegawai polis Norway akan sementara bersenjata semasa cuti Tahun Baru kerana “ancaman” yang tidak dikenali terhadap “sasaran Yahudi dan Israel”, serta gereja-gereja Kristian, pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang negara itu mengumumkan pada Ahad.

Dengan mengutip penilaian ancaman oleh Perkhidmatan Keselamatan Polis Norway, pasukan polis kebangsaan negara itu berkata bahawa “ancaman terhadap sasaran Yahudi dan Israel telah meningkat di Norway.”

Walaupun “tiada ancaman konkrit terhadap Norway,” keputusan masih dibuat untuk meningkatkan bilangan pegawai bersenjata di jalan raya sepanjang cuti Tahun Baru, polis berkata. Pegawai polis Norway biasanya tidak membawa senjata api ketika berjalan kaki, tetapi menyimpan mesingan sub dan pistol di dalam kereta patrol mereka.

Kenyataan itu juga menyebut laporan dari Perkhidmatan Keselamatan Polis yang menyatakan bahawa “gereja-gereja dan tempat perhimpunan Kristian kini muncul sebagai sasaran keganasan terkini di Eropah.”

Walaupun pengumuman Ahad tidak menyebut apa-apa bukti konkrit rancangan terhadap tapak Kristian atau Yahudi, penguatkuasaan undang-undang di Jerman, Austria dan Sepanyol telah meningkatkan keselamatan di sekitar gereja-gereja dalam beberapa hari kebelakangan ini, dengan menyebut rancangan oleh kumpulan Islamis untuk melaksanakan serangan keganasan berbilang semasa cuti Krismas dan Tahun Baru.

Beberapa tangkapan telah dibuat sebelum Krismas di Vienna dan negeri Jerman Saarland, tabloid Bild Jerman minggu lepas.

Pegawai-pegawai EU telah memperingatkan sejak permulaan perang Israel-Hamas pada Oktober bahawa ancaman terhadap orang Yahudi telah meningkat. “Dengan perang antara Israel, Hamas dan polarisasi yang ia sebabkan dalam masyarakat kita, dengan musim cuti yang akan datang, terdapat risiko besar serangan keganasan di Kesatuan Eropah,” Ylva Johansson, Pesuruhjaya Kehakiman Eropah berkata awal bulan ini.

Berucap sehari selepas pelancong Jerman-Filipina ditikam sampai mati oleh penyerang Islamis di Paris, Johansson menjanjikan €30 juta ($32.3 juta) dana EU untuk meningkatkan keselamatan di seluruh blok.

Dalam minggu kedua Oktober sahaja, Kementerian Dalam Negeri Perancis membuat beratus-ratus tangkapan berkaitan lebih 1,000 insiden anti-Semitik didakwa. Jerman telah merekodkan bilangan insiden serupa menjelang akhir November.

Serangan Islamis terakhir Norway berlaku pada 2022, apabila lelaki Iran berusia 42 tahun membuka api ke atas bar gay di pusat bandar Oslo, membunuh dua orang dan mencederakan 21 orang. Pelaku ditangkap dan akan dipertanggungjawabkan pada bulan Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.