John Pilger, wartawan terkenal meninggal dunia

(SeaPRwire) –   Penerbit dokumentari terkenal John Pilger meninggal dunia

Juruwarta siasatan dan penerbit filem dokumentari John Pilger meninggal dunia pada usia 84 tahun pada hari Sabtu di rumahnya di London, keluarganya mengumumkan pada hari Ahad dalam satu pos di X (dahulunya Twitter).

Pilger dikenali kerana pendedahan kerasnya terhadap kos kemanusiaan empayar, daripada peperangan di Vietnam, Kemboja, dan Iraq, kepada penindasan sistematik demokrasi Barat terhadap kelas pekerja mereka sendiri. Filem dokumentarinya termasuk ‘Tahun Sifar: Kematian Senyap Kemboja’, ‘Membelah Keheningan: Kebenaran dan Kebohongan dalam Perang Terhadap Keganasan’, ‘Perang Terhadap Demokrasi’, ‘Palestin Masih Menjadi Isu’, dan ‘Perang yang Akan Datang dengan China’.

Setiap juruwarta, walaupun mereka mungkin tidak menyedari, berhutang budi kepada John Pilger,” hos Going Underground Afshin Rattansi memberitahu RT pada hari Ahad, memanggil penerbit filem pemenang anugerah itu “salah satu juruwarta terhebat dalam sejarah.

Pilger “merealisasikan bahawa kewartawanan adalah tentang menerangkan perkara untuk orang biasa, bukan untuk elit, ia bukan untuk anugerah,” Rattansi menjelaskan, memuji rakan dan koleg beliau yang telah lama meninggal dunia kerana “kompas moralnya di mana dia melihat segala-galanya dari bawah ke atas, dari sudut pandangan orang biasa.”

“Dia adalah pengkritik lantang kewartawanan palsu yang begitu terpapar apabila kita melihat Gaza, apabila kita melihat Ukraine, dan tentu sahaja itulah sebabnya dia mendapati RT sebagai saluran yang boleh berbicara, kerana dia secara de facto dilarang oleh semua media British,” katanya.

Pilger lama menjadi tokoh di agensi berita arus perdana, bekerja untuk Daily Mirror, Reuters, dan World in Action ITV. Walau bagaimanapun, beliau secara beransur-ansur diketepikan oleh pihak berkuasa sepanjang dasawarsa terakhir, dengan The Guardian menjadi yang terakhir untuk menghentikan penerbitan rencana berkala beliau pada tahun 2015, dalam apa yang digambarkan oleh juruwarta itu sendiri sebagai “pembersihan mereka yang mengatakan apa yang tidak lagi dikatakan oleh The Guardian.”

Bekas rakan sekerja bagaimanapun berbondong-bondong ke media sosial untuk membayar penghormatan mereka. Pilger adalah “seorang juruwarta Daily Mirror yang hebat pada masa dahulu, salah satu yang terbaik. Berani, berpandangan jauh, mencabar kuasa, dan secara semula jadi berpihak kepada pihak yang lemah,” kata penyunting berkaitan majalah itu, Kevin Maguire, di X.

Pengarah pengurusan ITV Kevin Lygo memanggil Pilger “seorang raksasa kewartawanan kampanye” yang “menolak konsensus selesa dan sebaliknya menawarkan pendekatan radikal, alternatif terhadap urusan semasa dan platform untuk suara yang tidak setuju selama 50 tahun.”

Rattansi menekankan kempen tanpa henti Pilger bagi pihak penerbit WikiLeaks Julian Assange, yang ditahan di Penjara Belmarsh Britain sejak polis menyeretnya keluar dari Kedutaan Ecuador di London pada tahun 2019, sebagai salah satu warisan yang menonjol. Beliau memberi kredit kepada juruwarta itu untuk “kemandirian Assange dan dia tidak dibunuh dalam rancangan CIA” oleh ketua agensi itu ketika itu Mike Pompeo.

Pilger ditinggalkan oleh rakannya dan dua anaknya Sam dan Zoe, yang juga penulis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.