Trump tidak patut terbebas daripada pendakwaan – Biden

(SeaPRwire) –   Presiden terdahulu tidak boleh bebas daripada pengadilan – Biden

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah berkata bahawa beliau “tidak dapat terfikir satu” presiden terdahulu yang harus bebas daripada pendakwaan jenayah. Komen beliau datang selepas Mahkamah Agung menolak kes yang akan memutuskan sama ada bekas Presiden Donald Trump boleh didakwa atas menghasut rusuhan Bukit Capitol 2021.

Apabila ditanya oleh seorang wartawan sama ada “mana-mana presiden pun” harus dilindungi daripada tuduhan jenayah, Biden membalas pada hari Sabtu bahawa beliau “tidak dapat terfikir satu.”

Satu hari sebelumnya, Mahkamah Agung AS menolak petisyen oleh pendakwa kerajaan Jack Smith untuk mempercepatkan keputusan sama ada Trump boleh didakwa atas ucapan yang disampaikannya kepada penyokongnya sebelum rusuhan Bukit Capitol pada 6 Januari 2021. Sebelum kejadian itu, Trump telah memberitahu pengikutnya untuk “berjuang seperti syaitan” terhadap kemenangan undian Biden, yang Kongres sedang mengesahkan pada hari itu.

Smith menuduh bahawa ucapan Trump – ketika bekas presiden itu juga menggalakkan penyokongnya untuk menunjukkan protes “secara aman dan patriotik” – telah mencetuskan rusuhan. Smith telah menghadap Trump pada Ogos dengan tuduhan konspirasi untuk menipu AS, konspirasi untuk menghalang prosiding rasmi, dan konspirasi terhadap hak asasi.

Peguam Trump mendakwa bahawa ucapan sedemikian adalah sebahagian daripada “tanggungjawab rasmi beliau sebagai presiden,” dan bahawa beliau oleh itu bebas daripada akibat undang-undang. Trump sendiri telah menepis kes Smith sebagai “usaha yang hina oleh Keluarga Jenayah Biden dan Kementerian Keadilan mereka yang bersenjata untuk campur tangan dalam Pilihan Raya Presiden 2024.”

Berikutan keputusan Mahkamah Agung, isu kekebalan kini akan diputuskan oleh mahkamah rayuan Washington, DC pada bulan Januari, dengan pihak yang kalah pasti akan membawa kes itu semula ke Mahkamah Agung. Proses ini hampir pasti akan menangguhkan perbicaraan Trump selepas tarikh permulaan yang dijangka pada 4 Mac, mungkin menangguhkannya sehingga selepas pilihan raya presiden tahun depan.

Dengan ekonomi AS melemah dan persetujuan Biden yang sukar naik, Biden telah cuba menggambarkan Trump sebagai ancaman eksistensial kepada demokrasi menjelang pertandingan pilihan raya mereka yang akan datang. Dalam memo yang diedarkan awal minggu ini, pengurus kempen Biden, Julie Chavez Rodriguez, menuduh Trump dengan “penafian pilihan raya,” sambil menambah bahawa “Kami melayan pilihan raya ini seperti ia akan menentukan nasib demokrasi Amerika – kerana ia akan.”

Jurucakap kempen Trump, Steven Cheung, menembak balik bahawa “Crooked Joe Biden merupakan ancaman eksistensial kepada demokrasi dengan menggunakan undang-undang dan menyekat hak mengundi secara meluas.”

Selain memimpin kes Januari 6, Smith juga menyelia pendakwaan Trump atas dakwaan salah urus dokumen sulit, manakala bekas presiden itu sedang menghadapi tuduhan peringkat negeri di Georgia dan New York, serta pelbagai saman sivil.

Biden kini menjadi subjek siasatan pemecatan yang diketuai oleh Kongres Republikan, dengan siasatan itu tertumpu kepada dakwaan pengaruh beliau dan penglibatan anaknya dalam perniagaan luar negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.