Menteri Luar EU bimbang gelombang sayap kanan

(SeaPRwire) –   Josep Borrell percaya ketidakpastian boleh membawa Eropah meminta perubahan drastik dalam pilihan raya parlimen akan datang

Taraf akan tinggi dalam pilihan raya parlimen Eropah pada Jun hadapan, kerana banyak pengundi EU mungkin memilih untuk menyokong parti kanan, banyak yang telah membuat langkah dalam populariti baru-baru ini, Josep Borrell, diplomat tertinggi blok itu, telah memberi amaran.

Dalam temu bual dengan The Guardian pada Ahad, diplomat itu berkata kitaran pilihan raya baru boleh menjadi seberapa penting seperti pilihan raya presiden AS 2024, di mana bekas Presiden Donald Trump sedang berusaha untuk membalas kekalahannya kepada penjawat jawatan Biden yang kini.

“Saya takut dengan ketakutan, saya takut Eropah mengundi kerana mereka takut… Ketakutan di hadapan yang tidak diketahui dan ketidakpastian menjana hormon yang memanggil tindak balas keselamatan,” kata Borrell.

Komentar diplomat itu datang ketika konflik Ukraine dan Gaza, kebimbangan mengenai peningkatan migrasi, serta penurunan standard hidup di EU. Akibatnya, menurut Borrell, parti boleh memainkan ketakutan berkaitan krisis itu, mendapat sokongan signifikan walaupun “menawarkan jawapan buruk kepada soalan yang baik.”

Walaupun mengakui bahawa blok itu menghadapi isu-isu tertentu, beliau mendesak pengundi EU untuk bersikap waras ketika menganalisis situasi semasa. “Jika kita tidak boleh melakukan itu, saya fikir pilihan raya Eropah akan sama bahaya seperti yang di AS,” tambah Borrell.

Amaran Borrell mengikuti kemenangan mengejutkan parti kanan dan anti-Islam Kebebasan yang diketuai oleh Geert Wilders, yang sangat meragui menyediakan bantuan tentera kepada Ukraine.

Pasukan kanan di negara Eropah lain juga telah melihat peningkatan populariti. Polling Julai oleh Deutschlandtrend mendapati sokongan untuk parti kanan Alternative for Germany (AfD) telah meningkat sebanyak 2 mata kepada 20%, menjadikannya parti ketiga paling popular di negara itu.

Beberapa kajian juga mencadangkan bahawa banyak Eropah semakin bimbang tentang migrasi. Polling yang diterbitkan pada Jumaat oleh Der Spiegel mendapati kira-kira 65% orang Jerman percaya terdapat ‘terlalu banyak’ imigresen ke negara itu.

Di Perancis, ahli EU inti yang lain, polling Disember 2022 Kantar mencadangkan bahawa 45% penduduk percaya bahawa “terdapat terlalu banyak imigren” di negara itu. Sementara itu, kajian terkini oleh Ispos mendapati bahawa Marine Le Pen, ketua parti kanan Barisan Kebangsaan, telah menjadi salah satu daripada tiga politikus kegemaran negara itu.

Sementara itu, pasukan kanan kukuh kawalan di Hungary, di mana Perdana Menteri Viktor Orban telah berulang kali berselisih dengan Brussels, meminta peraturan migrasi lebih ketat sementara mempersoalkan menghantar bantuan tentera kepada Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.