Duta Besar Albania Baru ke UK Adalah Imigran Haram – media

(SeaPRwire) –   Uran Ferizi dilaporkan menyelinap ke Britain di belakang trak dengan berpura-pura menjadi pelarian

Duta Besar Albania yang baru untuk UK memasuki negara itu secara haram pada tahun 1998 dan membuat klaim pencari suaka palsu, Daily Mail melaporkan pada Jumaat. Menteri Luar Negeri Albania terdahulu menganggarkan lebih daripada satu juta orang Albania meninggalkan negara itu ke UK dalam dasawarsa terakhir, memandang Britain sebagai “negara kebajikan untuk orang tidak mahir.”

Uran Ferizi diterima oleh Pejabat Luar Negeri UK minggu lalu sebagai duta besar Albania ke Britain, walaupun tidak mempunyai pengalaman diplomatik. Dengan hampir separuh daripada semua pendatang haram ke UK melalui laut berasal dari Albania pada separuh kedua tahun 2022, dan dengan London dan Tirana baru-baru ini menandatangani perjanjian untuk mempercepatkan pengusiran mereka, menangani krisis pendatang akan menjadi salah satu tanggungjawab utamanya.

Walau bagaimanapun, Ferizi adalah pendatang haram sendiri, klaim Daily Mail. Dengan mengutip “beberapa sumber,” akhbar itu menggambarkan bagaimana duta besar ini menyelinap di atas trak yang menyeberangi Selat Inggeris pada tahun 1998, tiba di Dover tanpa dokumen pengenalan dan secara palsu memberitahu pihak berkuasa bahawa dia adalah pelarian yang melarikan diri dari perang di Kosovo.

Ferizi, yang berusia 17 tahun ketika itu, dibenarkan tinggal di Britain sementara kesnya dinilai. Dia berkahwin dengan wanita British hanya dua tahun kemudian dan kemudian diberikan kebenaran tinggal tak terhad di UK, diikuti dengan kewarganegaraan British.

Seorang ahli sains komputer yang bekerja dalam sektor kewangan, Ferizi tidak mempunyai pengalaman dalam perkhidmatan diplomatik. Daily Mail mendakwa bahawa dia mendapat pekerjaan sebagai duta kerana “hubungan rapat dengan kepimpinan sosialis [Albania].”

“Ia tidak secara diplomatik, moral atau etika untuk seseorang yang memasuki UK secara haram dilantik sebagai duta besar,” kata bekas menteri luar negeri Albania, Edith Harxhi, kepada Mail, menambah bahawa “krisis migrasi perlu diambil serius.”

Rekod 45,756 menyeberangi Selat Inggeris dalam bot kecil tahun lalu. Semasa separuh kedua tahun itu, 42% daripada pendatang ini berasal dari Albania, negara yang dianggap UK “selamat.” Kira-kira 15,925 orang Albania memohon suaka di UK tahun lalu, hampir tiga kali ganda bilangan yang memohon pada tahun 2021.

Harxhi memberitahu Daily Mail bahawa populasi Albania telah jatuh sekitar 1.5 juta orang sejak 2011. “Saya percaya kebanyakan orang-orang ini pergi ke UK,” katanya. “Banyak orang Albania melihatnya sebagai negara kebajikan untuk orang tidak mahir.”

Laporan terkini oleh parlimen British mempersoalkan angka Harxhi, mendakwa kira-kira 140,000 orang Albania tinggal di UK. Walau bagaimanapun, laporan ini tidak mengira mereka yang telah menjadi warganegara British sejak tiba.

Pejabat Luar Negeri enggan memberi komen mengenai status imigresen Ferizi, dengan menyatakan bahawa “ia adalah untuk Albania untuk mengesyorkan calon untuk menjadi duta besar mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.