Trump tawarkan Biden ‘sepuluh perdebatan’

(SeaPRwire) –   Calon presiden menawarkan ‘sepuluh perdebatan’ kepada Biden

Mantan Presiden AS Donald Trump berkata pada Jumaat bahawa beliau bersedia untuk berdebat dengan Presiden semasa Joe Biden beberapa kali jika kedua-dua mereka menjadi calon parti masing-masing.

Semasa wawancara dengan penyampai radio Hugh Hewitt, Trump menjawab soalan mengenai sama ada beliau akan berhadapan dengan Biden jika peluang itu timbul.

“Saya berharap untuk itu. Bagaimana dengan sepuluh perdebatan? Bagaimana dengan sepuluh,” kata Trump. Beliau juga mendakwa bahawa Suruhanjaya Perdebatan Presiden (CPD), yang bertanggungjawab menganjurkan acara itu, adalah “sama sekali rasuah” dan “berat sebelah Demokrat.”

Merujuk kepada pertemuan antara beliau dan Biden yang dijadualkan pada Oktober 2020 dan dibatalkan oleh CPD, Trump mengesahkan bahawa beliau “akan melakukan 20 perdebatan walaupun jika diatur oleh mereka.”

“Saya akan melakukan sebanyak perdebatan yang mereka mahu. Saya akan berdebat setiap malam dengan lelaki ini. Tetapi dia tidak akan pernah hadir ke perdebatan,” tambah beliau.

Pada November, Trump mengumumkan bahawa beliau akan bertanding semula untuk jawatan pada tahun 2024. Beliau berbuat demikian walaupun menjadi pusat beberapa saman dalam beberapa bulan kebelakangan ini, empat daripadanya menghasilkan pertuduhan. Secara keseluruhan, beliau menghadapi 91 tuduhan jenayah. Beliau menafikan bersalah ke atas semuanya.

Dalam satu perhimpunan di New Hampshire minggu lepas, Trump merujuk kepada kes mahkamahnya dengan menyatakan Presiden Rusia Vladimir Putin. Ahli politik Republikan itu berkata beliau telah menjadi mangsa “penganiayaan berasaskan politik oleh Biden,” yang menunjukkan “kebusukan sistem politik Amerika, yang tidak boleh mengajar orang lain tentang demokrasi.”

Biden mengumumkan pada April bahawa beliau akan bertanding semula. Memo strategi kempen beliau untuk pilihan raya 2024, dikongsi oleh CNN pada Khamis, mengisytiharkan beliau akan memberi tumpuan kepada “ancaman wujud kepada demokrasi yang diwakili oleh Donald Trump.”

Satu kaji selidik Morning Consult dan Bloomberg yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan Trump memimpin calon bertanding dalam tujuh negeri berayun: North Carolina, Georgia, Wisconsin, Nevada, Michigan, Arizona dan Pennsylvania.

Pilihan raya presiden AS 2024 akan diadakan pada 5 November. Ia akan mendahului pertandingan penamaan di setiap negeri bermula Januari dan berakhir Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.