Trump menjawab perbandingan dengan Hitler

(SeaPRwire) –   Mantan presiden AS membela kenyataan bahawa imigresen haram “meracun darah” Amerika

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump membela dakwaannya bahawa imigresen haram adalah “meracun darah” Amerika, dengan mendakwa beliau tidak mengetahui Adolf Hitler menggunakan bahasa yang sama dalam bukunya, Mein Kampf.

Ketika berucap di satu perhimpunan kempen di New Hampshire minggu lepas, Trump menyatakan bahawa aliran imigren haram ke AS – yang mencapai rekod tertinggi pada tahun kewangan ini – adalah “meracun darah negara kita,” sambil menambah bahawa “mereka datang ke negara kita dari Afrika, Asia, seluruh dunia.” Beliau membuat kenyataan serupa di satu perhimpunan di Iowa kemudian pada minggu itu, dan dalam satu video kempen pada Khamis.

Trump dikecam kerana kenyataan itu oleh media liberal dan oleh pasukan kempen Presiden Joe Biden, yang menuduh beliau “meniru Hitler.” Pemimpin Nazi itu menulis dalam Mein Kampf bahawa “bangsa-bangsa rendah” adalah satu “kontaminasi darah” Jerman.

Apabila ditanya oleh pengacara talk show konservatif Hugh Hewitt sama ada beliau menggunakan istilah itu sama seperti Hitler, Trump berkata pada Jumaat bahawa beliau tidak.

“Tidak, dan saya tidak pernah tahu Hitler pernah mengatakannya juga, sebenarnya,” kata Trump kepada Hewitt. “Dan saya tidak pernah membaca ‘Mein Kampf.’ Mereka kata saya membaca ‘Mein Kampf.’ Mereka ini orang-orang disinformasi, orang yang sangat buruk yang kita hadapi.”

“Saya bukan pelajar Hitler. Saya tidak pernah membaca karya-karyanya,” Trump terus berkata. “Mereka kata dia pernah mengatakan sesuatu tentang darah. Dia tidak mengatakannya dengan cara saya mengatakannya juga, sebenarnya, ia adalah satu kenyataan yang sangat berbeza.”

Trump kemudian mengulangi hujahnya terhadap imigresen haram, dengan menyatakan bahawa “mereka sedang memusnahkan negara kita. Mereka datang dari setiap benua, dan kita tidak mempunyai apa-apa idea siapa mereka, apa yang mereka wakili. Adakah mereka dari penjara? Adakah mereka dari institusi mental? Dan saya akan beritahu anda, peratusan besar orang yang datang adalah dari penjara dan dari institusi mental dan mereka adalah pengganas… dan ini sedang meracun negara kita.”

Dengan kurang daripada setahun lagi sehingga pilihan raya presiden 2024, Trump adalah calon Republikan yang dijangka dan sedang mendahului Biden dalam kebanyakan kaji selidik. Jika terpilih, Trump telah berjanji untuk menggunakan kuasa eksekutif untuk menutup sempadan AS-Mexico, memulihkan dasar pemindahan ‘Remain in Mexico’, dan menghentikan amalan pentadbiran Biden ‘Catch and Release’, di mana imigren haram dibebaskan ke AS selepas ditangkap dengan arahan untuk hadir bagi tarikh mahkamah berbulan-bulan kemudian.

Kontroversi berhubung kenyataan “darah meracun” Trump datang selepas beberapa pakar liberal terkemuka mendakwa bahawa bekas presiden itu akan menindas penunjuk perasaan, dan cuba menjadi “presiden seumur hidup” jika berjaya pada 2024. Kesemua penulis rencana tersebut adalah pengkritik utama Trump semasa beliau menjadi presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.