Trump menggandakan rancangan pengusiran besar-besaran

(SeaPRwire) –   Presiden terdahulu mendakwa New York boleh berpaling kepada Republikan disebabkan masalah berkaitan pendatang

Donald Trump telah memuji bekas Presiden Amerika Syarikat Dwight D. Eisenhower kerana pengusiran besar-besaran pendatang haram pada tahun 1950-an, dengan tegas mengulangi lagi bahawa beliau akan melaksanakan taktik yang sama jika terpilih semula tahun ini.

Eisenhower “sangat kuat dalam pengusiran,” kata Trump kepada Maria Bartiromo dari Fox News dalam temu bual disiarkan pada Ahad. Kempen pengusiran gaya tentera bekas pemimpin Amerika Syarikat pada musim panas 1953 melibatkan sebanyak 1.3 juta orang, menjadikan program itu yang terbesar jenisnya dalam sejarah Amerika. Trump mahu mengatasi Eisenhower jika terpilih presiden pada November nanti.

“Beliau [Eisenhower] menjatuhkan mereka [pendatang] sangat dekat dengan sempadan, dan mereka kembali. Kemudian beliau menjatuhkan mereka 2,000 batu jauhnya, dan mereka tidak kembali,” kata Trump, menggambarkan taktik pentadbiran Eisenhower.

Operasi ‘Wetback’ zaman Eisenhower bertujuan untuk menangani ketidakpuasan awam terhadap pekerja asing, terutamanya warga Mexico, yang telah berpindah ke Amerika Syarikat dalam bilangan besar satu dekad sebelumnya berikutan kekurangan buruh disebabkan pengerahan tentera semasa Perang Dunia Kedua. Nama itu berasal daripada istilah perkauman untuk pekerja haram Mexico yang dilantik oleh pemilik ladang di negeri sempadan.

Anggaran 1.3 juta pengusiran adalah angka maksimum yang diberikan oleh pegawai Amerika Syarikat, walaupun ahli sejarah mempersoalkan ketepatannya. Bilangan sebenar mungkin lebih dekat 300,000, mengikut kajian. Walaubagaimanapun, kempen itu dituduh terlalu kejam dan kadang-kadang membawa maut bagi pekerja yang dibuang, apabila mereka dibawa keluar negara dalam bas, bot dan pesawat yang padat.

Mengambil kesempatan daripada perasaan anti-pendatang membantu membawa kejayaan kepada Trump dalam pilihan raya 2016, dan calon terdepan Republikan itu telah menjadikan isu sebahagian daripada usahanya untuk kembali ke Rumah Putih.

Dalam temu bualnya dengan Fox, Trump mendakwa kerajaan Amerika Latin “menghantar orang… yang tidak dikehendaki” merentasi sempadan Amerika Syarikat. Beliau juga mendakwa China menggalakkan penyeberangan, meramalkan ini akan menyebabkan “serangan pengganas, 100%.”

Presiden terdahulu juga memberi komen mengenai insiden terkenal di New York bulan lepas, apabila kumpulan pendatang direkodkan menyerang pegawai polis di Times Square semasa salah seorang daripada mereka sedang ditangkap. Serangan itu mencetuskan kegemparan seluruh negara, dengan politikus dari kedua-dua belah spektrum meminta pelaku dibuang negara.

Trump mengecam serangan itu dan mencadangkan kadar jenayah di Bandar Raya New York, yang dikaitkannya dengan situasi sempadan, boleh menyebabkan pengundi tradisinya yang Demokrat berpaling kepada Republikan.

“Orang New York marah. Orang yang tidak akan pernah mengundi saya kerana saya seorang Republikan,” kata Trump. “Saya fikir mereka akan mengundi saya. Jadi saya fikir kita akan memberi New York satu tembakan berat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.