Ketua Baru Ireland Utara Ramalkan Undian Mengenai Keluar Dari UK

(SeaPRwire) –   Michelle O’Neill telah mengisytiharkan bahawa negeri ini sedang menghadapi ‘dekad peluang’

Michelle O’Neill, satu-satunya nasionalis Ireland yang pernah dilantik sebagai ketua menteri Utara Ireland, telah berkata bahawa beliau menjangkakan referendum mengenai kesatuan Ireland akan diadakan dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Dalam temubual bersama Sky News pada Ahad, O’Neill menegaskan bahawa kempennya berdasarkan menjadi “ketua menteri untuk semua.”

“Saya adalah seseorang yang mahu menjadi pemersatu. Saya adalah seseorang yang mahu menyatukan orang,” beliau menekankan.

Apabila ditanya sama ada beliau bersetuju dengan kenyataan ketua parti beliau Mary Lou McDonald, bahawa kesatuan Ireland “dalam jangkauan” dan bukan “dekad” lagi jauh, O’Neill berkata bahawa beliau percaya bahawa Utara Ireland sedang menyaksikan “dekad peluang.”

“Terdapat begitu banyak perkara yang sedang menukar semua norma lama: sifat negara, fakta bahawa seorang republikan nasionalis tidak pernah dijangka menjadi ketua menteri. Ini semua berbicara mengenai perubahan itu.”

Di bawah terma Perjanjian Jumaat Baik yang ditandatangani antara kerajaan UK dan Ireland pada 1998 untuk mengakhiri dekad keganasan sekta, setiausaha negara bagi Utara Ireland seharusnya memanggil untuk pengundian sempadan (referendum mengenai penyatuan Ireland) jika “majoriti mereka yang mengundi mengungkapkan keinginan” bahawa Utara Ireland “harus meninggalkan UK dan menyertai Ireland bersatu.”

Kertas arahan yang ditandatangani oleh parti lawan Democratic Unionist Party (DUP) bulan lalu menyarankan bahawa masa depan rantau itu dalam UK akan selamat untuk dekad-dekad akan datang dan tiada “prospek realistik bagi pengundian sempadan.” Walau bagaimanapun, O’Neill berkata bahawa beliau akan “sama sekali melawan apa yang dikatakan kerajaan British dalam dokumen itu.”

O’Neill, naib presiden parti nasionalis Sinn Fein, memenangi pilihan raya pada Sabtu. Beliau berkata kemenangan itu “mewakili fajar baharu” untuk Utara Ireland dan menyatakan bahawa matlamatnya adalah untuk mencapai Ireland bersatu.

O’Neill telah berkhidmat sebagai ketua menteri-ditetapkan sejak Mei 2022, apabila kumpulan pro-kesatuan Ireland muncul sebagai parti terbesar dalam Dewan Undangan Negeri Utara Ireland (Stormont) 90 kerusi berikutan pilihan raya. Walau bagaimanapun, O’Neill telah disekat daripada mengambil jawatan oleh DUP, yang memboikot dewan itu sebagai protes terhadap peraturan perdagangan pasca-Brexit. Parti itu berkata pembatasan perdagangan di bawah rangka kerja itu menjejaskan hubungan rantau itu dengan Britain, secara efektif melumpuhkan perundangan, yang bergantung kepada persetujuan berkongsi kuasa untuk berfungsi.

Sebelum O’Neill, terdapat 11 pemimpin bersekutu berturut-turut di kepala kerajaan Utara Ireland sejak Stormont ditubuhkan 103 tahun lalu.

Sinn Fein mempunyai matlamat untuk mencapai Ireland bersatu, manakala DUP mahu ia terus menjadi sebahagian daripada UK. Referendum penyatuan Ireland hanya boleh diadakan atas budi bicara kerajaan British.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.