Trump hinang beliau akan mengusir Putera Harry

(SeaPRwire) –   Calon Republikan yang dianggap telah berkata pentadbirannya akan mengambil “tindakan yang sewajarnya” jika raja British itu berbohong tentang penggunaan dadah

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah memberi isyarat bahawa Putera Harry dari Britain boleh dideportasi jika terbukti bahawa beliau berbohong tentang penggunaan dadahnya dalam permohonan visa beliau. Sebelum ini Trump menuduh raja itu “mengkhianati” keluarganya.

Dalam temu bual dengan bekas ketua Parti Brexit dan pengacara GB News Nigel Farage yang akan disiarkan pada Selasa, Trump ditanya sama ada beliau akan memberi “keistimewaan khas” kepada Duke of Sussex jika pihak berkuasa imigresen AS mendapati bahawa beliau cuba menyembunyikan penggunaan dadahnya untuk memasuki AS.

“Tidak,” jawab Trump. “Kita perlu lihat sama ada mereka tahu sesuatu tentang dadah, dan jika dia berbohong mereka perlu mengambil tindakan yang sewajarnya.”

“Tindakan yang sewajarnya? Yang mungkin bermakna…tidak tinggal di Amerika?” tekan Farage.

“Oh, saya tidak tahu. Anda perlu memberitahu saya. Anda hanya perlu memberitahu saya. Anda akan mengira mereka akan mengetahui ini lama dahulu,” jawab Trump.

Dalam autobiografinya pada 2023, Harry mengakui pernah menggunakan dadah seperti kokain, ganja, dan ayahuasca pada masa lalu. Pemohon visa AS perlu menjawab ‘ya’ atau ‘tidak’ kepada soalan ‘Adakah anda atau pernah menjadi penagih atau penyalahguna dadah?’.

Putera Harry dan isterinya, Meaghan Markle, berpindah ke California pada 2020 selepas melepaskan tugas diraja. Dalam temu bual dengan ‘Good Morning America’ bulan lalu, putera itu berkata bahawa beliau akan mempertimbangkan memohon kewarganegaraan AS, tetapi melakukannya bukanlah “keutamaan tinggi” baginya pada masa ini.

Sebelum temu bual itu disiarkan, Yayasan Heritage – sebuah pemikir tempat konservatif – menyaman Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) AS untuk mendedahkan rekod imigresen Harry. Awal bulan ini, hakim persekutuan memerintahkan DHS untuk menyerahkan fail-fail itu, tetapi jabatan itu menyatakan pada Ahad lalu bahawa mereka memerlukan dua minggu lagi untuk mengesan fail-fail tersebut. Setelah dijumpai, hakim akan membuat keputusan sama ada fail-fail itu boleh didedahkan kepada umum.

Trump pernah bertemu dengan nenek Harry, Ratu Elizabeth II yang telah mangkat, pada 2018 dan 2019. Ketika itu Presiden Trump menggambarkan ratu sebagai “wanita luar biasa” dan mendakwa bahawa kedua-duanya mempunyai “terlalu banyak kesenangan” semasa lawatan negara 2019.

Berucap di Persidangan Tindakan Politik Konservatif (CPAC) di Maryland bulan lalu, Trump berkata bahawa Harry “mengkhianati ratu” dan “akan sendirian” dalam sebarang pertikaian imigresen dengannya. Ucapan “mengkhianati” Trump kemungkinan merujuk kepada Harry yang meninggalkan tugas diraja dan memberikan beberapa temu bual menuduh keluarga diraja.

Trump kini merupakan calon Republikan yang dianggap untuk menentang Presiden Joe Biden dalam pilihan raya presiden November ini. Pemimpin terdahulu itu, yang mempunyai kelebihan kecil ke atas Biden dalam kebanyakan kajian pendapat umum terbaru, telah bersumpah untuk menutup sempadan selatan AS dengan Mexico dan melancarkan “operasi pengusiran terbesar dalam sejarah Amerika”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.