Viagra mungkin boleh mencegah Alzheimer – kajian

(SeaPRwire) –   Ubat sakit kepala mungkin mencegah Alzheimer – kajian

Ubat disfungsi erektil mungkin tidak hanya merawat disfungsi erektil dan hipertensi arteri pulmonari, tetapi juga mencegah kemerosotan kognitif, menurut kajian yang diterbitkan oleh Cleveland Clinic Genome Center awal bulan ini.

Penulis kajian, diterbitkan dalam Journal of Alzheimer’s Disease pada 1 Mac, mendapati mereka yang mengambil sildenafil adalah 30% hingga 54% kurang berkemungkinan diagnos dengan penyakit Alzheimer. Para penyelidik menggunakan data pesakit dunia sebenar dari pangkalan data MarketScan Medicare Supplemental (2012-2017) dan pangkalan data Clinformatics (2007-2020) untuk tiba kepada kesimpulan.

Penyelidikan itu memberi tumpuan kepada mereka mengambil sildenafil atau empat ubat perbandingan, termasuk bumetanide, furosemide, spironolactone, dan nifedipine. Perbandingan adalah produk ubat yang sudah dipasarkan, atau ubat baru dalam pembangunan, termasuk versi plasebo. Jantina, umur, bangsa, dan penyakit semasa pesakit diambil kira.

Kajian itu menyimpulkan bahawa penggunaan sildenafil berkaitan dengan kemungkinan Alzheimer yang berkurangan berbanding ubat kawalan. Keputusan juga menunjukkan ubat itu mengaktifkan gen dalam neuron yang mempengaruhi pertumbuhan sel, meningkatkan fungsi otak dan mengurangkan risiko radang.

“Kami menggunakan kecerdasan buatan untuk mengintegrasikan data merentasi pelbagai domain yang semuanya menunjukkan potensi sildenafil terhadap penyakit neurologikal yang memusnahkan ini,” kata Feixiong Cheng, pengarah Pusat Genom Cleveland Clinic, yang memimpin kajian itu.

Kesimpulan serupa tentang sildenafil dibuat oleh penyelidik dari University College London awal tahun ini. Kajian, diterbitkan dalam jurnal Neurology bulan lalu, termasuk hampir 270,000 lelaki yang didiagnosis dengan disfungsi erektil dan tidak mempunyai masalah kognitif pada permulaan kerja penyelidikan. Mereka mengambil ubat itu 18% kurang berkemungkinan membangunkan keadaan penyebab demensia.

Seperti cerita ini? Kongsikan dengan kawan!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.