‘Tiada bukti’ Iran sedang membangunkan senjata nuklear – IAEA

(SeaPRwire) –   Lembaga Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) telah menolak dakwaan Israel bahawa Tehran hanya beberapa minggu lagi untuk memperoleh keupayaan nuklear

Pengarah Agung Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) Rafael Grossi telah memberitahu para wartawan bahawa IAEA tidak mempunyai bukti bahawa Iran memiliki program senjata nuklear yang aktif. Pegawai kanan itu mengulas kenyataan Duta Israel ke PBB, Gilad Erdan, yang mendakwa pada Ahad lalu bahawa Tehran boleh memperoleh senjata nuklear dalam masa beberapa minggu.

Grossi berkata beliau tidak bertanggungjawab terhadap kenyataan oleh negara-negara ahli IAEA, tetapi bahawa agensi itu sendiri menganggap dakwaan Israel itu tidak berasas.

“Sejauh agensi yang mengawasi di sana, kami tidak mempunyai sebarang maklumat atau petanda bahawa terdapat program senjata nuklear di Iran,” katanya kepada wartawan pada Selasa, selepas mebriefkan ahli-ahli Majlis Keselamatan PBB (UNSC) di New York.

“Fakta bahawa terdapat pengumpulan uranium diperkaya pada tahap yang sangat, sangat tinggi tidak secara automatik bermakna anda mempunyai senjata nuklear,” tambah Grossi. Beliau merujuk kepada penemuan terdahulu oleh pemeriksa IAEA terhadap jejak-jejak uranium diperkaya tinggi di Iran.

Pada Ahad lalu, Duta Erdan mengkritik Tehran dalam sesi UNSC yang didedikasikan untuk membincangkan serangan roket dan peluru berpandu Iran terhadap Israel. Tehran melancarkan serangan itu sebagai balasan atas serangan ke atas konsulatnya di Syria pada 1 April, yang dituduhkan ke atas Israel.

Erdan menggelar lawan serantau Israel “sebuah negara pengganas bertanggungjawab terhadap kemusnahan global,” dan meminta badan keselamatan antarabangsa mempertimbangkan apa yang akan berlaku sekiranya Iran “boleh melancarkan bom nuklear” ketika menyerang negaranya.

“Masa pengambilalihan Iran untuk menghasilkan arsenal senjata nuklear kini hanyalah beberapa minggu sahaja,” beliau menyatakan. “Pemeriksa IAEA telah diketepikan. Iran kini berada di ambang menjadi kuasa nuklear. Ini sepatutnya menakutkan setiap ahli majlis ini.”

Tehran telah selama dekad menafikan dakwaan bahawa ia cuba memperoleh keupayaan nuklear. Semasa pemerintahan Barack Obama, AS dan negara-negara kuasa lain menandatangani perjanjian dengan Iran di mana Tehran ditawarkan pengurangan sanksi dan peluang perniagaan sebagai pertukaran untuk menerima sekatan terhadap industri nuklearnya. Israel sangat menentang persetujuan 2015 yang dikenali sebagai JCPOA, dan mendesak pentadbiran Donald Trump, yang akhirnya menarik balik penyertaan AS, secara efektif membunuh perjanjian itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.