AS sedang menyediakan sekatan-sekatan baru ke atas Iran

(SeaPRwire) –   Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan menggambarkan langkah-langkah pembalasan sebagai tindak balas kepada serangan udara Tehran ke atas Israel

Kerajaan Amerika Syarikat sedang bekerja untuk satu siri sanksi baru terhadap Iran berikutan serangan udara Tehran ke atas Israel pada hujung minggu lalu, menurut Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan.

Menurut Israel, Iran melancarkan beberapa ratus peluru berpandu dan drone bunuh diri pada petang Sabtu lalu, dengan tentera Israel mendakwa berjaya menangkis kebanyakannya. Walau bagaimanapun, Iran mendakwa berjaya menyerang beberapa kemudahan tentera.

Tehran menggambarkan serangan udara itu sebagai membalas dendam ke atas serangan udara Israel yang memusnahkan konsulat Iran di Damsyik pada 1 April, membunuh tujuh pegawai Pengawal Revolusi Islam (IRGC) termasuk dua jeneral.

Dalam kenyataan pada Selasa, Sullivan berkata Presiden Joe Biden telah bekerjasama dengan ahli-ahli Kongres dan sekutu asing untuk merangka “tindak balas menyeluruh” kepada tindakan Tehran.

“Dalam beberapa hari akan datang, Amerika Syarikat akan mengenakan sanksi baru yang menyasarkan program peluru berpandu dan drone Iran serta sanksi baru terhadap entiti yang menyokong Pengawal Revolusi Islam (IRGC) dan Kementerian Pertahanan Iran,” kata pegawai itu mengumumkan. Penasihat Keselamatan Negara itu menambah bahawa Washington mengharapkan rakan-rakannya mengikut jejak langkahnya.

Menurut Sullivan, langkah-langkah baru itu bertujuan untuk “mengawal dan merosakkan keupayaan dan keberkesanan tentera Iran serta menghadapi sepenuh julat tingkah lakunya yang problematik.”

Berucap dalam sidang akhbar semasa Persidangan Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia di Washington DC pada hari yang sama, Setiausaha Kewangan Amerika Syarikat Janet Yellen juga mengesahkan bahawa pentadbiran Biden mungkin akan “mengambil tindakan sanksi tambahan terhadap Iran dalam beberapa hari akan datang.”

Beliau menambah walaupun sanksi Amerika Syarikat sudah berkuatkuasa, “Iran terus mengeksport beberapa minyak,” dan bahawa “mungkin ada lebih yang boleh kita lakukan” dalam hal itu.

Dalam satu pos di X (dahulunya Twitter), juga pada Selasa, Menteri Luar Israel Israel Katz menulis bahawa beliau telah menghantar surat kepada 32 negara dan telah bercakap dengan “puluhan menteri luar dan tokoh utama di seluruh dunia, meminta sanksi dikenakan ke atas projek peluru berpandu Iran dan Pengawal Revolusi Islam diisytiharkan sebagai pertubuhan pengganas.”

Tehran telah dikenakan pelbagai sanksi antarabangsa selama dekad kerana program peluru berpandunya dan pengayaan nuklearnya, dengan Barat mengesyaki Iran secara senyap cuba membangunkan senjata nuklear sendiri – dakwaan yang dinafikan Tehran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.