Pengasas mendedahkan siapa yang memberi tekanan paling besar kepada Telegram

(SeaPRwire) –   Pavel Durov berkata kedua-dua parti politik utama Amerika Syarikat telah cuba mempengaruhi pembangun aplikasi mesej

Telegram menerima amaran daripada kedua-dua parti Demokratik dan Republikan selepas rusuhan di Capitol Amerika Syarikat pada Januari 2021, Pavel Durov, pengasas aplikasi mesej popular itu, telah berkata dalam temu bual dengan Tucker Carlson. Walau bagaimanapun, tekanan paling besar, menurut Durov, datangnya daripada raksasa teknologi Apple dan Google.

Perbincangan jarang berlaku itu berlangsung di pejabat Durov di Dubai, dan dikeluarkan pada Rabu. Carlson meminta Durov memberikan contoh permintaan untuk membina pintu belakang ke dalam Telegram yang melintasi sekatan, dan boleh dianggap sebagai mengintip, atau menjejaskan privasi orang, Aplikasi mesej itu mendakwa mempunyai lebih daripada 900 juta pengguna aktif.

“Ada satu cerita lucu berkaitan negara asal anda,” pembina teknologi itu membalas. “Selepas peristiwa 6 Januari, kami menerima surat daripada, saya percaya, seorang ahli kongres dari pihak Demokratik, dan mereka meminta kami berkongsi semua data yang kami miliki berkaitan apa yang mereka panggil ‘pemberontakan itu.’

Pada 6 Januari 2021, sekumpulan setia kepada bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menyerbu Capitol Amerika Syarikat dan memaksa ahli-ahli parlimen bersembunyi dalam cubaan untuk menghalang Kongres merasmikan kemenangan Joe Biden dalam pilihan raya presiden.

Durov berkata pasukannya memeriksa surat itu dan ia “kelihatan sangat serius,” secara dasarnya berkata: “sekiranya anda gagal mematuhi permintaan ini, anda akan melanggar Perlembagaan AS.”

“Dua minggu selepas surat itu, kami menerima surat lagi, surat baru, daripada pihak Kongres Republikan, dan di situ kami membaca bahawa, sekiranya kami berikan apa-apa data [kepada Demokrat], ia akan melanggar Perlembagaan AS.

Jadi kami menerima dua surat yang menyatakan: apa jua tindakan kami, kami akan melanggar Perlembagaan AS.”

Durov kemudiannya berkata bahawa secara keseluruhannya, raksasa teknologi AS mengenakan tekanan paling besar ke atas Telegram. “Saya akan katakan bahawa tekanan terbesar tidak datang daripada kerajaan. Ia datang daripada Apple dan Google. Berhubung kebebasan bersuara, dua platform itu boleh, secara asasnya, menyekat apa jua yang anda boleh baca, capai pada telefon pintar anda,” katanya. “Mereka jelas bahawa sekiranya kami gagal mematuhi garis panduan mereka, seperti yang dipanggil, Telegram boleh dikeluarkan daripada kedai [aplikasi].”

Durov menolak sebarang insinuasi tentang kaitan antara Telegram dan kerajaan Rusia, dengan mencadangkan bahawa pesaing mungkin mengapi-apikan rumor sedemikian untuk mencemari syarikat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.