Tentera Laut China mengejar kapal perusak Amerika Syarikat – tentera

(SeaPRwire) –   Tentera Laut China mengusir kapal perusak AS – tentera

Tentera Rakyat Pembebasan China telah mengusir sebuah kapal perang Amerika Syarikat berhampiran Kepulauan Xisha/Paracel yang dipertikai di Laut China Selatan, kata seorang jurucakap bagi Angkatan Tentera Rakyat China pada hari Sabtu, memanggil Washington sebagai “pembuat risiko keselamatan” dan “penghancur terbesar” keamanan dan kestabilan di rantau ini.

Pelanggaran perairan China oleh kapal perusak berpeluru berpandu USS Hopper “sangat mengancam” kedaulatan Beijing, sekali lagi membuktikan bahawa Washington sedang mencari “hegemoni pengembaraan” dan “penggerakan ketenteraan” di Laut China Selatan, jurucakap untuk Pemerintahan Teater Selatan Tentera Rakyat China, Kolonel Kanan Tian Junli.

Tentera China telah mengerahkan “angkatan udara dan laut untuk mengikuti dan memantau” penyusup itu, dan “mengusirnya mengikut undang-undang,” melaporkan CGTN. Pentagon masih belum memberi komen mengenai insiden ini.

Kepulauan Xisha adalah arkipelago dipertikai di Laut China Selatan, yang secara de facto diperintah oleh China. Dikenali secara antarabangsa sebagai Kepulauan Paracel, ia juga dituntut oleh Vietnam dan Taiwan. Washington tidak mengakui kedaulatan China terhadap pulau-pulau itu dan telah berulang kali memanggilnya “tidak sah” dan “membahayakan secara serius kebebasan laut.”

Insiden serupa dengan kapal perang Amerika Syarikat “ditangkap menyusup” berhampiran Kepulauan Paracel telah berlaku sebelum ini. Kapal perusak USS Milius telah “diberi amaran” meninggalkan rantau itu oleh Tentera Laut China pada bulan Mac tahun ini, manakala USS Benfold telah diusir dua kali pada tahun 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)