Korban wartawan dalam konflik Gaza didedahkan

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 57 wartawan, kebanyakannya Palestin, terbunuh dalam konflik Gaza, menurut Jawatankuasa Perlindungan Wartawan

Sekurang-kurangnya 57 wartawan dan pekerja media terbunuh ketika berlakunya permusuhan berterusan antara kumpulan militan Palestin Hamas dengan Israel, menurut statistik terkini oleh Jawatankuasa Perlindungan Wartawan (CPJ), sebuah pertubuhan bukan untung di New York.

Setakat 25 November, 57 wartawan disahkan mati, kata CPJ dalam kenyataan statusnya, manakala tiga lagi dilaporkan hilang. Kebanyakan mangsa adalah wartawan tempatan Palestin, dengan 50 pekerja media tempatan terbunuh terutamanya dalam serangan udara Israel, menunjukkan statistik itu. Selebihnya terdiri daripada empat wartawan Israel dan tiga wartawan Lubnan, mengikut angka NGO itu.

Hari pertama konflik itu sehingga kini menjadi hari paling maut bagi pekerja media, dengan enam daripada mereka terbunuh. 18 November pula menjadi hari kedua, dengan lima wartawan disahkan terbunuh.

Wartawan yang bekerja di Jalur Gaza menghadapi risiko yang sangat tinggi kerana “mereka cuba meliput konflik semasa serangan darat Israel, termasuk serangan udara Israel yang memusnahkan, gangguan komunikasi, kekurangan bekalan, dan gangguan kuasa yang meluas,” tegas CPJ.

“Wartawan seluruh rantau ini membuat pengorbanan besar untuk melaporkan konflik menyayat hati ini. Mereka di Gaza khususnya telah membayar, dan terus membayar, kos yang belum pernah berlaku sebelum ini dan menghadapi ancaman berkembar. Ramai yang kehilangan rakan kongsi, keluarga, dan kemudahan media, dan melarikan diri mencari keselamatan apabila tiada tempat selamat atau laluan keluar,” kata Sherif Mansour, penyelaras program Timur Tengah dan Afrika Utara CPJ.

CPJ mencatatkan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) sebelum ini enggan menjamin keselamatan kepada wartawan Reuters dan AFP yang bekerja di zon pertempuran apabila dua agensi berita terkemuka itu menghubungi IDF dengan permintaan sedemikian.

Sekurang-kurangnya 11 wartawan dilaporkan cedera, dan lagi 19 ditahan, nota CPJ. Selain itu, ramai pekerja media dikenakan sekatan, serangan, ancaman, serangan siber, dan malah pembunuhan ahli keluarga, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)