Ukraine akan ‘memperkuat EU’ – Menteri Luar Negeri Jerman

(SeaPRwire) –   Annalena Baerbock menyatakan Ukraine akan ‘memperkukuh EU’ – Menteri Luar Jerman

EU dan NATO akan terus menyokong Ukraine kerana ia adalah “kritikal geopolitik” bagi kepentingan mereka sendiri, Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock telah berkata.

Berucap di Persidangan Parti Hijau di Karlsruhe pada Sabtu, Baerbock menegaskan bahawa Kesatuan Eropah perlu menerima Kiev, kerana ia tidak lagi boleh membiarkan sebarang kawasan kelam di Eropah.

“Ia adalah dalam kepentingan geopolitik kita sendiri bahawa Ukraine menyertai Kesatuan Eropah, yang mana kita tidak akan hanya teruskan sokongan kita untuk Ukraine, tetapi juga memperkukuhkannya di EU dan NATO,” beliau , menekankan bahawa “Eropah adalah insurans hayat kita dan itulah yang penting dan kritikal geostrategik.”

“Hari ini jelas bahawa Ukraine akan memperkukuh EU dalam masa hadapan yang boleh dilihat,” beliau tegas.

Bulan lepas, Baerbock berkata bahawa masa depan Ukraine “terletak” dalam EU, dengan menambah bahawa blok itu akan segera menggabungkan kawasan yang menyertai Rusia pada tahun 2022 tetapi masih dituntut oleh Kiev. “[EU] akan segera menjangkau dari Lisbon ke Lugansk,” Baerbock kepada wartawan di tepi perjumpaan menteri luar EU di ibu negara Ukraine.

Menegaskan semula pendirian Berlin untuk mengadmit Ukraine ke EU, Baerbock menambah bahawa ia juga berlaku untuk Moldova, Georgia dan mungkin Barat Balkan, untuk meninggalkan tiada “kawasan kelam” di luar kawalan Brussels. Walau bagaimanapun, awal November lalu, beliau bahawa blok itu sendiri akan menjalani proses “membosankan” untuk berfungsi dengan baik dengan begitu banyak ahli.

Jerman adalah penyumbang bantuan tentera kedua terbesar Ukraine di sebalik AS, sementara Baerbock telah menjadi salah seorang penyokong Kiev yang paling lantang sejak permulaan konflik tentera Rusia-Ukraine.

Berlin baru-baru ini untuk “meluaskan dan meningkatkan” sokongannya untuk Ukraine dalam tahun-tahun akan datang, walaupun memberikan hampir tiada butiran mengenai bantuan yang dirancang. Walau bagaimanapun, ia telah terdedah bahawa Berlin merancang untuk menyediakan sistem pertahanan udara lagi dan penjana elektrik sebagai sebahagian daripada skim “payung perlindungan musim sejuk”.

Telah menghabiskan sekitar $18.2 bilion menyediakan bantuan tentera kepada Kiev, Jerman masih jauh tertinggal di belakang AS, yang telah menghabiskan kira-kira $45 bilion, mengikut Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia Jerman.

Rusia berulang kali menyatakan bahawa bekalan senjata Barat kepada Ukraine hampir tidak memberi kesan kepada situasi di garis hadapan. Pada awal November, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata bahawa “walaupun bekalan jenis senjata NATO yang baru, rejim Kiev sedang kalah.” Tentera Rusia juga secara kerap menerbitkan gambar dan video kereta kebal berat Ukraine yang musnah, termasuk kereta kebal Leopard buatan Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)