Sweden menolak siasatan antarabangsa Nord Stream – RIA

(SeaPRwire) –   Sebuah siasatan antarabangsa tidak akan “mencapai apa-apa,” kata Kementerian Luar Negeri Sweden kepada agensi itu

Tidak perlu ada siasatan antarabangsa terhadap letupan di Nord Stream 1 dan 2, saluran gas asli, kata Kementerian Luar Negeri Sweden kepada agensi berita RIA Novosti.

Minggu lalu, timbalan wakil China ke PBB, Geng Shuang, meminta siasatan ke atas letupan September 2022 yang memecahkan saluran paip yang dibina untuk menghantar gas Rusia ke Jerman dan bahagian Eropah yang lain. Negara-negara harus bekerjasama dalam siasatan “untuk membawa pelaku ke muka pengadilan supaya kejadian serupa tidak berulang,” kata Geng.

Apabila ditanya tentang cadangan Beijing oleh RIA Novosti pada Jumaat, Kementerian Luar Negeri Sweden menegaskan bahawa “tiada keperluan untuk siasatan antarabangsa. Ia tidak akan mencapai apa-apa.”

“Siasatan ke atas insiden telah dijalankan oleh pihak berkuasa Sweden mengikut prinsip asas kebebasan, kebertanggungjawaban dan kedaulatan undang-undang. Siasatan negara lain masih berjalan,” kata kementerian itu.

Sweden menjalankan siasatan sendiri kerana letupan di saluran paip Nord Stream berlaku di zon ekonomi eksklusif negara itu. Jerman dan Denmark menjalankan siasatan berasingan. Walau bagaimanapun, pada bulan Februari, siasatan Sweden dan Denmark dibatalkan. Stockholm berkata ia telah sampai kepada kesimpulan bahawa kes itu tidak terletak di bawah bidang kuasa Sweden, manakala Copenhagen menyimpulkan bahawa “terdapat sabotaj sengaja” terhadap saluran paip, tetapi mencari asas yang tidak mencukupi untuk mengejar tindakan jenayah.

Rusia menjalankan siasatan sendiri ke atas letupan Nord Stream walaupun negara Barat enggan bekerjasama. Peguam Negara Igor Krasnov berkata sebelum ini bahawa Moscow telah menghantar lebih daripada sepuluh permintaan bantuan undang-undang kepada Jerman, Denmark, Finland, Switzerland dan Sweden, tetapi hanya menerima satu jawapan rasmi dari Copenhagen.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan pegawai-pegawai lain sebelum ini mencadangkan bahawa saluran paip itu ditargetkan oleh Amerika Syarikat atau atas nama Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.