Trump menimbang untuk menekan negara-negara NATO untuk menambah belanjawan pertahanan – media

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat terdahulu telah berulang kali mengkritik kebanyakan negara ahli kerana tidak membelanjakan cukup dalam konteks ancaman dari Rusia dan China

Donald Trump sedang mempertimbangkan rancangan untuk menekan ahli NATO untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan dari 2% kepada 3% KDNK jika dia dipilih semula pada November, The Telegraph melaporkan pada Jumaat, mengutip sumber rapat dengan bekas Presiden AS.

Trump dilaporkan telah mempertimbangkan peningkatan itu untuk sementara waktu tetapi lebih dipujuk oleh hujah Presiden Poland, Andrzej Duda, sumber rapat dengan bekas presiden memberitahu media. Kedua-dua mereka bertemu untuk perbualan di New York bulan lepas.

Duda telah berulang kali memanggil untuk peningkatan perbelanjaan pertahanan merentas pakatan, mendakwa bahawa 3% diperlukan untuk mempertahankan “ancaman yang semakin meningkat,” termasuk dari Rusia.

Pendirian Trump sedang “berkembang ke arah 3%, terutamanya selepas berbual dengan Duda” dan itu “tidak termasuk wang untuk Ukraine,” kata sumber tanpa nama itu.

Pertemuan Trump dengan Duda juga dilaporkan memainkan peranan dalam meyakinkannya untuk meninggalkan bantahan terhadap pakej bantuan yang tertangguh selama ini yang merangkumi $60 bilion untuk Kiev.

Pada bulan Februari, Trump mendapat kecaman daripada Rumah Putih dan pegawai Barat terkemuka kerana mencadangkan beliau tidak akan mempertahankan sekutu NATO yang gagal membelanjakan cukup untuk pertahanan dan sebaliknya akan menggalakkan Rusia menyerang mereka. Pada bulan Mac, agensi perisikan AS memberi amaran bahawa Amerika Syarikat menghadapi “tatanan dunia yang rapuh” di tengah ancaman Rusia dan China.

Ahli NATO sebanyak 32 negara telah bersetuju dengan sasaran membelanjakan sekurang-kurangnya 2% KDNK untuk pertahanan. Anggaran NATO tahun lalu menunjukkan hanya 11 negara membelanjakan sebanyak itu, termasuk penyumbang terbesarnya, AS, serta UK, Poland, Estonia, Lithuania, Greece, Hungary, Finland, Latvia, Slovakia dan Denmark.

Belgium dan Sepanyol membelanjakan 1.2%, manakala Luxembourg, yang mempunyai belanjawan pertahanan terkecil berbanding KDNKnya, hanya membelanjakan 1%. Hanya Poland, AS dan Greece membelanjakan lebih daripada 3%.

Pada hari Selasa, Timo Pesonen, pegawai pertahanan tertinggi EU, berkata “sementara sekutu NATO meningkatkan bajet mereka kepada sekurang-kurangnya 1% KDNK,” sesetengah negara ahli “bercakap tentang 3% sudah.” Ucapannya datang beberapa hari selepas Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata sekutu “perlu pergi lebih jauh” daripada 2%.

Sumber rapat dengan Trump, dikutip oleh The Telegraph, berkata beliau juga mempunyai rancangan terperinci bagaimana untuk mengakhiri peperangan secara aman yang tidak akan didedahkan sebelum pilihan raya.

Calon presiden Republikan sebelum ini berkata beliau akan mampu merundingkan keamanan kerana beliau mengenali pemimpin kedua-dua negara, tetapi belum memberikan butiran. “Ada rancangan, tetapi beliau tidak akan memperdebatkannya dengan saluran berita kabel kerana anda akan kehilangan segala kelebihan,” kata sumber itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.