Negara Nordik akan membenarkan remaja berusia 15 tahun mendapatkan abort tanpa kebenaran ibu bapa

(SeaPRwire) –   Denmark akan membenarkan remaja berusia 15 tahun untuk mendapatkan abort tanpa kebenaran ibu bapa

Kerajaan Denmark mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan membenarkan wanita untuk menamatkan kehamilan mereka sehingga 18 minggu selepas pembuahan berbanding 12. Undang-undang baru ini menandakan kali pertama negara Nordik itu melonggarkan peraturan abortnya dalam tempoh 50 tahun.

Tambahan pula, gadis berusia 15 tahun ke atas akan memperoleh hak untuk mengugurkan kandungan tanpa kelulusan ibu bapa. Kerajaan menurunkan had umur untuk menyelaraskannya dengan umur kebolehan negara itu.

“Memilih sama ada untuk mengugurkan kandungan adalah situasi yang sukar, dan saya berharap agar remaja wanita dapat mendapat sokongan daripada ibu bapa mereka. Tetapi jika terdapat percanggahan, akhirnya haruslah keputusan remaja wanita itu sendiri sama ada dia mahu menjadi ibu,” Marie Bjerre, Menteri untuk Penggunaan Digital dan Kesamarataan Jantina, berkata.

Pada masa kini wanita di bawah umur 18 tahun dibenarkan untuk mendapatkan abort tetapi hanya dengan kelulusan ibu bapa.

Akta Kesihatan yang diubahsuai akan berkuatkuasa pada 1 Jun tahun hadapan.

Denmark merupakan antara negara pertama di Eropah Barat untuk menawarkan abort secara percuma pada tahun 1973, tetapi hanya membenarkannya sehingga 12 minggu selepas pembuahan. Kini wanita akan dapat mengakhiri kehamilan mereka tanpa membayar selama tempoh yang lebih lama di Denmark berbanding hampir mana-mana tempat lain di Eropah.

Menurut Pihak Berkuasa Data Kesihatan Denmark, bilangan kehamilan yang diakhiri di negara itu tidak meningkat baru-baru ini. Pada 2022 terdapat 14,700 abort perubatan, berbanding 14,500 pada 2017. Bilangan tertinggi dicatatkan pada tahun 1975, apabila ia pertama kali dibenarkan, iaitu 27,900.

Ahli Parlimen Mette Thiesen, dari Parti Rakyat Denmark yang populis, meratapi perubahan itu, dengan berkata “hari yang teruk. Ia merupakan undang-undang baru yang teruk.” Berucap kepada penyiar DR, beliau menjelaskan terdapat “keseimbangan yang sangat halus antara hak wanita ke atas tubuhnya sendiri, tetapi juga hak kepada kehidupan nyawa kecil yang berada dalam rahim ibu.”

Pada bulan Mac, Perancis menjadi negara pertama di dunia untuk menjamin perlembagaan bahawa wanitanya boleh mengakhiri kehamilan, dengan membuat ‘hak untuk abort’ di Perancis ‘tidak boleh dibatalkan’.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.