Sweden mengangkat sekatan terhadap eksport pertahanan kepada Türkiye – media

(SeaPRwire) –   Langkah itu diambil selepas jawatankuasa parlimen Turki meluluskan permohonan Sweden untuk menyertai NATO

Sweden telah mengangkat larangan mengeksport peralatan pertahanan ketenteraan ke Turki berikutan kelulusan Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Parlimen Turki terhadap permohonan keahlian NATO Stockholm, lapor media Turki pada hari Rabu.

Pada hari Selasa, jawatankuasa hal ehwal luar negara Majlis Kebangsaan Agung Turki telah meluluskan permohonan Stockholm untuk menyertai pakatan ketenteraan Barat beranggotakan 31 negara – terutamanya dari Turki dan Hungary.

Kelulusan jawatankuasa itu dijangka akan membawa kepada perbincangan dan pengesahan keahlian NATO Sweden oleh parlimen Ankara. Tiada tarikh telah ditetapkan untuk undian oleh perundangan itu, diikuti dengan kelulusan rasmi oleh Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Kemudian, Stockholm bergerak untuk mengangkat larangan eksport pertahanannya terhadap Ankara dan telah memulakan pengeluaran lesen eksport atas permintaan syarikat-syarikat Turki, kata laman berita Yeni Safak pada hari Rabu, dengan mengutip komen dari Timbalan Menteri Luar Negeri Burak Akcapar.

“Selepas permulaan proses [untuk meluluskan keahlian NATO Sweden], permohonan yang dikemukakan oleh syarikat-syarikat Turki telah diselesaikan dengan positif,” kata Akcapar mengikut akhbar itu.

Larangan itu dikenakan oleh Sweden pada Oktober 2019 sebagai bantahan terhadap operasi ketenteraan Turki terhadap militia Kurdi di Syria. Sebelum ini, Presiden Erdogan mengancam untuk menghalang kemasukan Sweden ke NATO – serta jiran Nordiknya Finland.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah menyambut niat Turki untuk meratifikasi permohonan NATO Sweden, dan memanggil Hungary untuk juga mengesahkan langkah itu “secepat mungkin.”

“Keahlian Sweden akan memperkuat NATO,” tambah Stoltenberg pada hari Selasa.

Pengangkatan larangan itu boleh menyebabkan peningkatan perdagangan pertahanan antara Turki dan Sweden, serta kerjasama strategik yang mungkin.

Turki, sebagai anggota NATO sejak 1953, telah meminta Sweden dan Finland menukar pendirian mereka terhadap kumpulan militan Kurdi yang Turki anggap sebagai pertubuhan pengganas, serta bagi Sweden mengangkat larangan jualan senjata pertahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.