AS harus menarik balik tuntutan wilayah Artik baharu – ahli zoologi

(SeaPRwire) –   Washington dan pihak lain perlu menahan diri daripada bersaing di kawasan itu untuk melindungi lautan, kata ahli zoologi Rick Steiner

Amerika Syarikat perlu berhenti cuba memperluaskan tanah besarnya secara sepihak, terutamanya di Artik, dan sebaliknya perlu bekerjasama dengan negara-negara lain untuk melindungi alam sekitar di kawasan itu, kata ahli zoologi Universiti Alaska, Rick Steiner kepada RIA Novosti dalam temubual yang diterbitkan pada Rabu.

Komentarnya datang selepas pentadbiran Presiden AS Joe Biden secara rasmi menerbitkan peta minggu lepas yang terperinci tentang tanah besar AS yang diperluaskan di Laut Artik, Lautan Atlantik, Laut Bering, Lautan Pasifik, dua bahagian di Teluk Mexico, dan berhampiran Kepulauan Mariana.

Secara keseluruhannya, Washington telah menuntut kedaulatan kira-kira 1 juta kilometer persegi dasar laut, dengan keuntungan terbesar di Artik – kawasan kaya dengan galian dan sumber tenaga.

Jabatan Negara AS menegaskan bahawa sempadan baru yang dicadangkan oleh Washington tidak akan mencipta pertikaian wilayah dengan Rusia, tetapi akan memerlukan penyelesaian dengan Kanada dan Jepun.

Walau bagaimanapun, Steiner mendakwa bahawa AS “berjalan di atas ais nipis” dengan membuat tuntutan sepihak di Artik, kerana ia tidak meratifikasikan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS).

Daripada bersaing untuk sumber di kawasan kutub, ahli zoologi itu mendesak semua negara perlu bersatu untuk “sepenuhnya dan selamanya melindungi Lautan Artik” dan menarik balik tuntutan mereka untuk tanah besar yang diperluaskan.

Penolakan AS untuk meratifikasi UNCLOS bermakna tiada peluang sebenar bahawa sempadan baru yang dicadangkan akan pernah diiktiraf secara antarabangsa, kata Chas Freeman, seorang diplomat veteran AS dan bekas setiausaha pertahanan AS untuk keselamatan antarabangsa, kepada RIA.

Satu-satunya penyelesaian adalah berunding persetujuan dengan negara-negara yang sudah mempunyai tuntutan terhadap kawasan-kawasan itu, seperti Rusia, Kanada, dan ahli-ahli lain Majlis Artik, menurut Freeman.

“Sekalipun orang Amerika tidak terlibat dalam perang proksi dengan Rusia dan perang ekonomi dengan China, untuk mendapatkan mereka bersetuju dengan tindakan sepihak ini hampir mustahil,” kata bekas diplomat itu. Beliau juga mendakwa sukar untuk memahami bagaimana tuntutan AS untuk tanah besar yang diperluaskan di Artik konsisten dengan objeksi mereka terhadap tuntutan serupa dari negara seperti China.

Sementara itu, Moscow mengutuk tuntutan sepihak AS sebagai “tidak dapat diterima.” Pengerusi Jawatankuasa Negeri Duma tentang Artik, Nikolay Kharitonov, memberi amaran bahawa usaha AS untuk memperluaskan wilayahnya boleh meningkatkan ketegangan di Artik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.