Soalan ini yang boleh memusnahkan persatuan EU-AS secara muktamad

(SeaPRwire) –   Eropah Barat secara meluas melihat China sebagai peluang, tetapi Washington melihatnya sebagai ancaman. Ini mempunyai akibat geopolitik besar

Presiden China Xi Jinping sedang berkunjung ke Eropah untuk kali pertama dalam lima tahun. Pilihannya untuk ibu negara telah dikalibrasi. Pertama ke Paris, di mana Presiden Perancis Emmanuel Macron – yang mendakwa kepimpinan politik di bahagian barat benua – disertai oleh Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen. Bersama Macron, beliau berada di Beijing tahun lalu. Kemudian ada Budapest dan Belgrade, dua negara Eropah (satu di Kesatuan Eropah, yang lain tidak) yang menunjukkan kesediaan yang meningkat untuk bekerjasama dengan Beijing.

Hubungan China dengan Eropah Barat adalah salah satu isu paling menarik dalam politik dunia kontemporari. Pandangan mereka terhadap EU berbeza daripada Rusia. Moscow telah lama menyimpulkan bahawa Dunia Lama telah sepenuhnya meninggalkan laluan dasar luar negeri bebasnya dengan menyelaraskan diri dengan AS. Brussels, Berlin, Paris, Helsinki dan lain-lain kelihatan tidak terganggu oleh akibat bagi kemakmuran dan pengaruh mereka sendiri. Beijing, bagaimanapun, percaya bahawa EU tidak akan melepaskan autonomi, walaupun ketergantungannya terhadap strategi Amerika semakin meningkat. Dengan kata lain, China berfikir bahawa dasar tepat dan aktif boleh mencipta siri insentif bagi Eropah Barat yang akan melambatkan hanyutan mereka ke arah AS. Dan, secara sewajarnya, ia akan menghadkan penyertaan blok dalam konfrontasi ketenteraan-politik yang mungkin akan datang antara Washington dan Beijing.

Soalan penyelidikan, seperti yang mereka katakan dalam kertas akademik, jelas: Adakah “Barat kolektif” satu persatuan kukuh dan berterusan, atau adakah persatuan yang dicapai sehingga kini lebih rapuh, menyamar divergensi kepentingan yang semakin meningkat?

AS melihat China sebagai pesaing strategik untuk dekad akan datang. Sementara itu, EU tidak melihatnya sebagai ancaman langsung kepada dirinya sendiri, walaupun waspada terhadap kuasa Beijing yang semakin meningkat, termasuk di rantau Eropah. AS melihat Rusia sebagai ancaman langsung kepada kestabilan Eropah, tetapi bukan sebagai ancaman serius kepada dirinya sendiri. Tetapi, tentu saja, Eropah Barat sangat takut kepada Rusia, dan ketakutan ini semakin meningkat, menimbulkan spekulasi mengenai pelbagai senario. Pada masa yang sama, AS memerlukan Eropah Barat untuk strateginya mengandungi China.

Pertama, dari segi ekonomi dan teknologi, EU tidak seharusnya membangunkan kerjasama dengan China dalam bidang di mana AS mahu mengehadkan Beijing. Serentak, blok itu memerlukan AS untuk mengandungi Rusia dari segi ketenteraan dan ketenteraan-teknikal. Ada perbincangan mengenai membina keupayaan sendiri EU, tetapi pertama mereka agak abstrak dan kedua, proses itu akan mengambil tahun. Sudah ada kesedaran mengenai ketergantungan berlebihan Eropah Barat kepada Amerika, tetapi tiada cara untuk menyelesaikan masalah itu, dan ini mendorong Dunia Lama untuk cuba mengekalkan Washington sedekat mungkin dengannya.

China diarahkan oleh logik pragmatisme ekonomi – mengapa EU harus mengurangkan keupayaan sendiri? Memang, selama tiga atau empat dekad terakhir, blok itu mendominasi dunia, dan China menjadi penerima utama, mengubah dirinya dari negara miskin dan terbelakang menjadi pesaing untuk dominasi dunia. Kini bagaimanapun, logik persaingan strategik mula menonjol, dan keuntungan pasaran menjadi korban.

Tetapi China juga mempunyai sebabnya sendiri. Dari sudut pandangan Beijing, hala tuju pembangunan global ialah kearah saling ketergantungan ekonomi dan keperluan setiap orang untuk meluaskan ruang pembangunan mereka. Kebangkitan blok, yang mengingatkan zaman Perang Dingin, bukanlah prototaip untuk masa depan politik tetapi kemunduran ke masa lalu, tindakan belakang tentera abad kedua puluh. Sebenarnya, pesaing masa itu (Washington dan Moscow) cuba menamatkan permainan yang tidak berakhir dengan keputusan berformal pada peralihan tahun 1980-an dan 1990-an. China sangat takut terlibat dalam proses ini, dengan keyakinan, tidak tanpa sebab, bahawa pihak yang mengelakkan konflik mahal (dalam apa jua erti kata) akan mendapat keuntungan paling banyak.

Oleh itu, sikap berhati-hati China terhadap isu Ukraine. Beijing dengan tegas mengelak mengkritik Rusia dan menyatakan pemahaman terhadap sebab-sebab yang mendorong operasi tentera. Walau bagaimanapun, ia tidak menyatakan sokongan langsung dan berjalan sangat hati-hati supaya tidak memberi alasan kepada Washington untuk mengenakan sanksi ke atas syarikatnya kerana melanggar embargo Barat terhadap Rusia. Kita tidak boleh mengharapkan kedudukan yang berbeza dari Beijing, dan mungkin retorik mengenai keperluan untuk menamatkan konflik secara aman akan diperkukuhkan. Satu petunjuk akan datang dari persidangan mengenai Ukraine (diusulkan oleh Kiev) yang akan diadakan di Switzerland bulan depan. Kehadiran atau ketiadaan Cina akan memberikan irama yang berbeza. Memang, ini jelas apa yang penganjur sendiri percaya.

Sama ada China akan mampu menghadapi ribut semasa untuk memperoleh lebih banyak berat di pentas dunia masih belum jelas. Begitu juga dengan AS, walaupun banyak akan bergantung kepada keputusan pilihan raya November. Putin dan Xi Jinping akan mempunyai banyak perkara untuk dibincangkan apabila mereka bertemu, kelihatannya minggu depan.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh akhbar, diterjemah dan disunting oleh pasukan RT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.