Tentera NATO sudah berada di Ukraine – PM Poland

(SeaPRwire) –   Donald Tusk membuat dakwaan dalam temubual dengan seorang gadis berusia 10 tahun

Tentera NATO sudah berada di Ukraine membantu Kiev tetapi blok NATO yang diketuai Amerika Syarikat tidak mahu terlibat secara langsung dalam konflik dengan Rusia, kata Perdana Menteri Poland, Donald Tusk.

Tusk membuat kenyataan pada Rabu, menjawab soalan daripada seorang gadis berusia sepuluh tahun yang antara wartawan yang diluluskan di parlimen Poland dan bertanya mengapa PBB atau NATO belum campur tangan di Ukraine lagi.

“NATO hari ini membantu sebanyak yang boleh. Tanpa bantuan NATO, Ukraine tidak akan dapat mempertahankan diri selama ini,” jawab Tusk, mengikut terjemahan ucapannya .

“Well, dan ada beberapa tentera di sana, maksud saya askar. Ada beberapa askar di sana. Pemerhati, jurutera. Mereka membantu mereka,” katanya tambah.

Wartawan kanak-kanak itu, dikenali oleh media Poland sebagai Sara Malecka-Trzaskos, bertanya kepada Tusk bagaimana konflik Yugoslavia berakhir, membawa kepada penempatan tentera pengaman PBB pada tahun 1990-an.

Perdana menteri itu, bagaimanapun, mendakwa bahawa PBB “gagal ujian” di Balkan dan bahawa “tentera sebenar, tentera NATO,” perlu campur tangan dan mengebom Belgrade untuk mengakhiri peperangan, secara tidak sengaja menukar konflik 1992-95 di Bosnia dan Herzegovina dan kempen pengebom 1999 di Kosovo.

Berhubung mengapa blok yang diketuai Amerika Syarikat tidak berbuat demikian dengan Ukraine, Tusk berkata bahawa “semua orang di dunia takut perang nuklear boleh meletus” jika berlaku konfrontasi terus antara NATO dan Rusia.

Lebih awal pada hari itu, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mendakwa bahawa blok itu tidak akan menghantar tentera ke Ukraine, memandangkan Kiev tidak meminta.

“NATO tidak berniat untuk menghantar tentera ke Ukraine. Apabila saya melawat Ukraine minggu lepas, ukraina tidak meminta tentera NATO di Ukraine, apa yang mereka minta ialah sokongan lebih,” kata Stoltenberg kepada wartawan semasa lawatan ke Itali.

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah membawa pendapat tentang campur tangan NATO di Ukraine beberapa kali, menekankan ia tidak boleh diketepikan sebagai sebahagian daripada “ketidaktentuan strategik.” Beliau mencadangkan tentera Barat boleh dihantar “sekiranya tentera Rusia memecah garis hadapan,” dan jika kerajaan Ukraine meminta.

Rusia telah memberi amaran berulang kali kepada Amerika Syarikat dan sekutunya bahawa mereka berisiko berdepan secara terus dengan menyediakan senjata, peluru, dan wang kepada Ukraine. Barat telah menyokong Kiev dengan lebih $200 bilion bantuan, sambil menekankan ini tidak menjadikan mereka peserta dalam konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.