TERAPI EMDR Pensyarah Rawatan Hong Kong – Maple Tree Counselling HK Menambah Kaunselor Rawatan Penghapusan Penyensitifan Gerakan Mata

(SeaPRwire) –   Pusat, 09 Mei 2024 — Pusat, Hong Kong –

Pasukan pakar kaunseling dan psikologi kaunseling Maple Tree terus meningkatkan kelayakan mereka melalui pembelajaran berterusan dan pembangunan, menawarkan lebih banyak kepakaran dan modaliti terapi untuk menyokong pelanggan melalui pelbagai cabaran. Untuk maklumat lanjut lawati

Para ahli amalan menggunakan beberapa terapi berasaskan bukti yang berbeza untuk membantu pelanggan, dan sentiasa mengemaskini pengetahuan dan amalan mereka mengikut kajian terkini.

EMDR Hong Kong

EMDR adalah salah satu modaliti tambahan dan diamalkan oleh 3 pakar berdasarkan Maple Tree Counselling Hong Kong termasuk Brenton Surgenor, Jacquelyn Tryde dan Lianne Lim.

Pelanggan mungkin bertanya apakah modaliti ini dan bila ia digunakan. Secara ringkas, Rawatan Penyusunan Maklumat Dengan Gerakan Mata (EMDR) adalah rawatan berstandar yang membantu mempercepat pemulihan otak dari ingatan traumatik atau peristiwa hidup membebankan menggunakan stimulasi bilateral (BLS). BLS boleh berbentuk gerakan mata, bunyi atau ketukan yang membantu menjana “Sistem Pemprosesan Maklumat Adaptif” otak.

Manfaat yang mungkin termasuk: 1. Ingatan atau peristiwa itu diingati, tetapi perasaan yang menyakitkan dan sensasi fizikal, imej dan fikiran yang mengganggu tidak lagi hadir. 2. EMDR membantu otak mengintegrasikan semula ingatan atau peristiwa dan menyimpannya di tempat yang lebih sesuai dalam otak. Otak sendiri pelanggan mengintegrasikan semula ingatan atau peristiwa dan melakukan pemulihan.

Modaliti lain seperti Rawatan Berdasarkan Hubungan Keluarga (ABFT) yang merupakan pendekatan berfokus dan berstruktur untuk memproses gangguan dalam hubungan keluarga. Prosesnya adalah untuk menyertai dan memahami gangguan dalam hubungan diikuti dengan menyemak semula hubungan secara berhubungan dengan semua pihak (secara berasingan dan bersama). Tanggungjawab perubahan terletak pada semua ahli keluarga dan perspektif berubah dari individu menjadi masalah kepada pemahaman bagaimana komposisi keluarga yang unik dan sambungan adalah kunci untuk mengekalkan hubungan yang diingini.

Ini merupakan kepakaran pakar kaunseling Hong Kong berdasarkan, Jojo Tong. Jojo dengan cekap membimbing pelanggan untuk memahami bagaimana pengalaman masa lalu mereka membentuk realiti semasa. Jojo mengakui kompleksiti hubungan keluarga, termasuk komunikasi antara generasi, dan kebimbangan dan cabaran yang timbul daripadanya. Jojo menyampaikan terapi dalam 3 bahasa; Inggeris, Kantonis dan Mandarin. Pendidikan dan pengalamannya merangkumi New York dan Hong Kong.

Modaliti lain yang baru ditambah ke Maple Tree Counselling ialah DBT, juga dikenali sebagai Terapi Tingkah Laku Dialektik. Ini merupakan pendekatan terapi yang berkuasa direka untuk mencapai keseimbangan yang serasi antara penerimaan dan perubahan. Seperti namanya, DBT berputar sekitar mencari titik pertengahan yang penting itu, menawarkan pelanggan rangka kerja yang tidak ternilai untuk penemuan diri dan pertumbuhan. Dengan mengamalkan DBT, pelanggan dapat membuka laluan inovatif untuk menangani emosi yang kuat, memperoleh kawalan terhadap tindak balas impulsif, dan membina hubungan yang lebih kukuh dan sihat. DBT diketahui meningkatkan kesejahteraan keseluruhan pelanggan. Modaliti ini disampaikan oleh Psikolog Kaunseling, Dr Amanda Friday. Amanda bekerja dengan orang dewasa yang mengalami kesukaran menavigasi tekanan persekitaran kerja berprestasi tinggi, berasa terperangkap atau tersesat, dan sedang mencari terobosan dalam kehidupan mereka, menyembuhkan luka masa lalu, dan menemui wawasan bermakna yang akan membolehkan mereka mencapai matlamat.

Pelanggan sering menyerahkan kepada pakar terapi mengenai modaliti yang mungkin paling sesuai untuk mereka. Matlamat rawatan dibincangkan dalam dua atau tiga sesi pertama dan rancangan rawatan disesuaikan untuk setiap pelanggan. Maple Tree Counselling biasanya mengesyorkan minimum 6 – 12 sesi mingguan atau dua bulanan, bergantung kepada matlamat ini, tetapi banyak pelanggan menggunakan terapi untuk penjelajahan isu-isu yang lebih terbenam. Pendekatan rawatan termasuk: Terapi Penerimaan dan Komitmen (ACT), Terapi Tingkah Laku Kognitif (CBT), Terapi Kognitif Berasaskan Mindfulness (MBCT), Terapi Skim, Terapi Psikodinamik, Terapi Naratif, Terapi Berfokus Emosi (EFT), Sistem Keluarga Dalaman (IFS), Terapi Berpusatkan Orang (PCT), Temuduga Pemotivasian (MI), Terapi Penyelesaian Berfokus Ringkas (SFBT), Soal Siasat Berbelas Kasihan, Rawatan Berdasarkan Hubungan Keluarga (ABFT), Terapi Tingkah Laku Dialektik (DBT), Pemprosesan Maklumat Kognitif (CIP), Protokol Bersatu (UP) dan Rawatan Penyusunan Maklumat Dengan Gerakan Mata (EMDR).

Ditubuhkan pada 2021, Maple Tree Counselling bermula di Hong Kong, dari visi bersama beberapa rakan sekerja dan kawan yang mahukan menangani permintaan kesihatan mental yang meningkat dan dengan komitmen tulus untuk membantu orang. Mereka memilih pokok maple untuk mewakili amalan kerana apa yang ia tandakan untuk beberapa budaya: kekuatan, kesuburan, ketangguhan, toleransi, perlindungan, kehormatan dan cinta. Pasukan Maple Tree Counselling Hong Kong menyediakan kaunseling individu dan pasangan serta program kesihatan korporat, disediakan secara dalam talian dan dalam talian. Sesi boleh diadakan dalam bahasa Inggeris, Kantonis dan Mandarin. Pelanggan boleh menghubungi Maple Tree Counselling melalui laman web mereka di atau hubungi mereka melalui WhatsApp (+852 6375-6098) atau emel (info@mapletreecounselling.com) untuk menjadualkan sesi mereka.

###

Untuk maklumat lanjut mengenai Maple Tree Counselling, hubungi syarikat di sini:

Maple Tree Counselling
Anjali Nihalchand
+852 6375 6098
info@mapletreecounselling.com
19th Floor, China Building, 29 Queen’s Road Central, Central, Hong Kong

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Anjali Nihalchand