Serangan Israel membunuh pekerja bantuan asing di Gaza – NGO

(SeaPRwire) –   Chef ternama Jose Andres’ NGO, World Central Kitchen, menggambarkan serangan ke atas konvoi mereka sebagai “tidak termaafkan”

Tujuh pekerja bantuan, termasuk empat warga asing, menyediakan makanan untuk World Central Kitchen (WCK) telah terbunuh dalam serangan “sasaran” oleh pasukan Israel di Gaza, kata NGO yang diasaskan oleh chef ternama Sepanyol-Amerika Jose Andres.

Semua operasi kumpulan itu di enklaf Palestin itu telah ditangguhkan berikutan insiden Isnin itu, ia ditambah.

Lima kematian dilaporkan pada mulanya hasil serangan udara itu, tetapi WCK mengumumkan jumlah kematian terkini dalam kenyataan pada Selasa. Mangsa termasuk warganegara ganda Kanada-Amerika Syarikat, tiga orang Palestin, seorang Australia, seorang Poland dan seorang warganegara British, kata kumpulan itu.

Menurut NGO itu, ahli staf mereka diserang di bandar Deir al-Balah di tengah-tengah Gaza ketika mereka meninggalkan gudang selepas memuatkan beratus-ratus tan bantuan makanan awal yang dibawa ke enklaf Palestin itu melalui laut.

Pekerja bantuan itu sedang melalui kawasan yang telah disepakati untuk tidak diserang dalam dua kereta perisai dengan logo WCK serta kenderaan berkulit lembut, kata NGO itu. Konvoi itu diserang walaupun WCK menyelaraskan pergerakannya dengan Angkatan Pertahanan Israel (IDF), kenyataan itu membaca.

“Ini bukan hanya serangan terhadap WCK, ini adalah serangan terhadap pertubuhan kemanusiaan yang hadir dalam situasi paling sukar, di mana makanan digunakan sebagai senjata perang. Ini tidak termaafkan,” kata CEO WCK Erin Gore.

Video daripada tapak serangan menunjukkan mayat beberapa orang memakai jaket World Central Kitchen. Pasport British, Poland dan Australia juga dilihat dalam klip itu.
Andres menulis di X (dahulunya Twitter) bahawa dia “tercungap-cungap” dengan apa yang berlaku. Chef bintang Michelin itu mendesak kerajaan Israel untuk berhenti “membunuh secara tidak terpilih,” mengehadkan bantuan kemanusiaan dan “menggunakan makanan sebagai senjata” di Gaza.

Australia telah mengesahkan bahawa salah seorang warganegaranya terbunuh dalam serangan IDF, dengan Perdana Menteri Australia Anthony Albanese menyatakan bahawa Canberra “mengharapkan pertanggungjawaban penuh untuk kematian pekerja bantuan, yang sama sekali tidak dapat diterima.”

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS Adrienne Watson menulis di X bahawa Washington “sangat bimbang” dengan kematian staf WCK. “Kami menyeru Israel untuk segera menyiasat apa yang berlaku,” kata Watson.

Tentera Israel berkata ia sedang menjalankan kajian mendalam untuk memahami keadaan insiden di Deir al-Balah.

“IDF berusaha keras untuk membolehkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang selamat, dan telah bekerja rapat dengan WCK dalam usaha penting mereka untuk menyediakan makanan dan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza,” ia menegaskan.

Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pengurusan dan Bantuan Pelarian Palestin (UNRWA) berkata pada bulan lepas bahawa 165 pekerjanya terbunuh sejak 7 Oktober, apabila IDF memulakan serangannya terhadap Gaza sebagai tindak balas ke atas serangan ke atas Israel oleh Hamas, di mana sekurang-kurangnya 1,200 terbunuh dan 250 ditawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.