Pelajar cedera dalam kejadian tembak-menembak di sekolah di Finland

(SeaPRwire) –   Tiga mangsa dan suspek dilaporkan berusia 12 tahun, menurut media tempatan

Satu insiden tembakan sekolah berhampiran ibu negara Finland, Helsinki telah menyebabkan tiga pelajar cedera, menurut media tempatan. Suspek dan mangsa dilaporkan berusia 12 tahun.

Insiden itu berlaku pada pagi Selasa di sebuah sekolah menengah rendah di bandar Vantaa, hanya ke utara Helsinki. Polis berkata mereka telah dimaklumkan mengenai insiden itu selepas pukul 9 pagi dan menangkap suspek di ibu negara tidak lama kemudian.

Menurut akhbar Ilta-Sanomat, pihak berkuasa awalnya menyatakan umur mangsa sebagai 13 tahun, tetapi kemudian membetulkannya. Siasatan masih perlu menentukan bagaimana suspek didakwa memperoleh senjata api itu.

Pelajar dan guru di sekolah itu, Sari Laasila, telah dimaklumkan oleh pegawai untuk mengambil perlindungan dan menunggu arahan lanjut, laporan itu menambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.